Kendt dansk tøjkæde skal betale kæmpe millionbøde: »De fører kunderne bag lyset«

Kaufmann, der er grundlagt og har hovedsæde i Aarhus, har fået et stort bødesmæk fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen for at aftale priser med en konkurrent.

Artiklens øverste billede
Kaufmann-kæden har i alt 50 butikker rundt om i landet, og kæden ejes af Henrik Kaufmann (spejlet) sammen med sin søster. Foto: Casper Dalhoff

Den aarhusianske tøjkæde Kaufmann, som sælger herretøj, skal til lommerne, efter Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har vedtaget et bødeforlæg til virksomheden på hele 3,7 millioner kroner.

Årsagen er, at Kaufmann har udvekslet priser med en konkurrent, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

»Det er en grov overtrædelse af konkurrenceloven, når konkurrerende virksomheder udveksler priser. Det ødelægger den effektive konkurrence og fører kunderne bag lyset. Nogle af tøjkædernes kunder kan derfor have betalt mere for tøj, end de ville have gjort, hvis de to konkurrenter ikke havde talt sammen,« siger vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Bitten Thorgaard Sørensen.

Det er Axel Kaufmann ApS, som står bag Kaufmann-kæden, der har fået bøden, og ifølge styrelsen har firmaet erkendt at have overtrådt konkurrenceloven.

Ulovlighederne foregik fra november 2014 til december 2017, hvor Kaufmann har udvekslet informationer med konkurrenten Hugo Boss. Informationerne handlede eksempelvis om virksomhedens påtænkte salgspriser og rabatter ved udsalg og kampagner.

»I bagatelafdelingen«

I efteråret 2018 foretog Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen en række uanmeldte kontrolundersøgelser hos virksomheder i den danske tøjbranche, og her kom styrelsen i besiddelse af materiale, der indikerede, at Kaufmann havde overtrådt konkurrenceloven.

Det blev der to sager ud af, og den ene er altså nu afsluttet. Den anden er oversendt til Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) til videre behandling.

Kaufmann selv oplyser i en pressemeddelelse, at det hele handler om enkeltstående tilfælde, og at ledelsen ikke kendte til informationsudvekslingen.

»Vi har valgt at betale en bøde for at få afsluttet sagen. Den historiske informationsudveksling, der nu har udløst bøden, var i bagatelafdelingen og har ikke haft nogen skadevirkning på markedet, men vi accepterer konkurrencemyndighedernes holdning. Vi glæder os nu over afslutningen af denne sag og vil herefter se frem af,« siger direktør Henrik Kaufmann og fortsætter:

»Derudover har Kaufmann besluttet at lade den anden sag vedrørende informationsudveksling mellem Kaufmann og HUGO BOSS gå sin gang ved Sø- og Handelsretten og har ikke yderligere kommentarer til sagen på nuværende tidspunkt.«

Kaufmann blev grundlagt af Axel Kaufmann tilbage i 1908 i det indre Aarhus. Virksomheden har i dag hovedsæde i Maren Smeds Gyde og 19 Kaufmann-butikker landet over - heriblandt tre i Aarhus - samt andre tøjbutikker i porteføljen.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen