Demo-bommert: Fabrik laver ikke det, Greenpeace protesterede mod

Onsdag morgen havde Greenpeace sat en aktion i værk nede på Aarhus Havn ved DLG-fabrikken. Nogle timer senere blev dele af aktionen opgivet, da man opdagede, at fabrikken ikke producerer det, der blev protesteret mod.

Artiklens øverste billede
Foto: Greenpeace

Onsdag morgen hobede lastbiler sig op i en lang række på Sydhavnsgade i Aarhus ved DLG’s foderfabrik. Tidlig morgen kl. 5.00 troppede 23 Greenpeace-aktivister op foran DLG-fabrikken for at protestere mod det, de kalder »Danish Crowns greenwashing af svinekød«.

På hver side af DLG-fabrikken var aktivister lænket til træstammer udklædt som spegepølse og blokerede derved for, at lastbiler kunne komme ind og læsse afgrøder af til produktion af dyrefoder.

Hen mod kl. 9.00 opgav Greenpeace dog blokade-delen af aktionen, da DLG havde informeret aktivisterne om, at DLG kun producerer kvægfoder på fabrikken og ikke svinefoder, som aktionen var rettet imod.

»DLG har gjort os opmærksomme på, at de for nylig har ombygget fabrikken til kun at lave foder til kvæg, så vi har valgt at fjerne den del af protesten, som blokerer for kvægfoder, da aktionen var rettet mod Danish Crowns svineproduktion,« fortæller Kristine Clement, Greenpeace aktivist, der har være til stede ved DLG hele morgenen.

Ifølge Greenpeace havde man baseret stedet for aktionen på de oplysninger, organisationen havde kunnet finde om fabrikkens produktion.

»Vi havde været inde og kigge på, hvad der er på fabrikken, og hvilke miljøgodkendelser der ligger. Og i de oplysninger, vi fandt, stod der, at der blev lavet svinefoder på fabrikken,« siger Kristine Clement.

Klage til Forbrugerombudsmanden

Den oprindelige aktion blev lavet, fordi Greenpeace er utilfreds med en kampagne, som Danish Crown har kørt siden sidste år, hvor der gøres opmærksom på produkter med et ”Klimakontrolleret Gris”-mærke. Greenpeace har sendt en klage til Forbrugerombudsmanden, der har sendt den til Fødevarestyrelsen. Supermarkedskæden Coop har valgt ikke at føre produkterne med mærket, og både Lidl og Aldi har efter klagen til Forbrugerombudsmanden også valgt at droppe produkterne.

»Vi har klaget over Danish Crowns kampagne, fordi vi mener, at det er vildledning af forbrugerne. De vil ikke stoppe med det eller trække det tilbage, så det her er et rigtig godt sted at sætte fokus på, at det er løgn, det, de fortæller os,« forklarede Kristine Clement, inden blokadedelen af aktionen blev droppet.

Danish Crown har en handlingsplan på soja frem mod 2025, hvor virksomheden vil sikre, at den soja, deres producenter bruger, er sporbar tilbage til de områder, hvor sojaen er dyrket. På denne måde vil de kunne sikre, at sojaen ikke er dyrket i områder, hvor der har været afskovning.

Pressechef Jens Hansen peger dog på, at der i øjeblikket er udfordringer, men at Danish Crown gør sit for at være klimavenlig.

»De nødvendige forsyningskæder for at kunne spore soja findes ikke i dag. Men for ikke at sidde på hænderne indtil 2025 har vi valgt at kompensere ved at købe det, der hedder RTRS-certifikater, der sikrer produktion af bæredygtig soja,« siger Jens Hansen.

17 personer, heraf fire danske statsborgere og 13 udenlandske statsborgere, blev i forbindelse med blokaden sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen. De udenlandske statsborgere blev anholdt og bragt ind til politigården med henblik på registrering og afhøring, hvorefter de alle modtog en straksbøde på 1500 kr., oplyser Østjyllands Politi.

Syv demonstranter, der havde taget ophold på en silo tilhørende en anden virksomhed på havnen, vil blive sigtet for husfredskrænkelse.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen