Den vilde brevkasse: Hvordan får jeg en vild altan?

Ejer du ikke en have, men vil gerne give mere plads til naturen? Her kan du se, hvordan du med en vild altan kan invitere naturen tættere på.

Artiklens øverste billede
Det er ikke svært at gøre sin altankasse vild. Få gode råd af Anders Fedder Kristensen, der er naturformidler hos Aarhus Kommune. Foto: Michael Straarup Nielsen

Bor du i en lejlighed inde i byen? Og nyder du synet af sommerfugle, svirrefluer og humlebier? Med få greb kan du opnå en vild altan til glæde for både dig selv og insekterne. En blomsterrig altan kan være godt for øjet. Samtidig kan blomsterne fungere som nektarkilde for insekterne. Faktisk kræver det ikke så meget at opnå noget mere vildskab på sin altan.

Ved at opblande pottemuld med sand og tilføre lecakugler opnås en god dræning, så planten ikke drukner, og plantens rødder trives i jorden. Herefter er det bare ud at samle blomsterfrø, som til sidst sås i altankassen.

I stedet for at købe blomsterblandinger kan du indsamle frøene selv. På den måde bestemmer du selv, hvilke planter du får i altankassen.

Anders Fedder Kristensen

Hjemmehørende vilde planter

Køber du en blomsterblanding online eller i dit lokale supermarked, bør du være opmærksom på, at blandingen primært består af hjemmehørende arter. Hjemmehørende vilde planter er vigtige, da de i millioner af år er tilpasset klimaet og de danske jordbundsforhold i samspil med dyrelivet. Samtidig er mange insekter afhængige af disse planter som levested eller fødekilde, så hvis du gerne vil gøre noget godt for biodiversiteten, er det vigtigt med hjemmehørende arter.

I stedet for at købe blomsterblandinger kan du indsamle frøene selv. På den måde bestemmer du selv, hvilke planter du får i altankassen.

At sanke med omtanke

Husk at passe på naturen, når du indsamler vilde planter. På privatejede arealer må du kun samle det, som du kan nå fra offentligt tilgængelige veje og stier. På offentlige arealer er der mere frit spil, men en tommelfingerregel er, at der kun må samles det, der kan være i en lille pose. Desuden er det vigtigt, at du ikke fjerner hele planten, men sørger for, at planten kan vokse videre og formere sig. Fredede og truede planter må ikke indsamles til privat brug.

Er du i tvivl om, hvilke planter du må samle og hvilke der er hjemmehørende, kan du orientere dig på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Har du et spørgsmål til Den Vilde Brevkasse? Så send det til naturformidling@mtm.aarhus.dk.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.