Den vilde brevkasse: Skal jeg undlade at slå mit græs?

Nøjes du med at slå græsplænen to gange årligt, kan du få en vild have med blomstrende urter til glæde for dyrelivet, lyder det fra naturformidler hos Aarhus Kommune.

Artiklens øverste billede
En vild have summer af liv, men det er godt at slå den et par gange om året. Foto: Anders Fedder Kristensen

Slå plænen to gange årligt

En kontrolleret, kortklippet græsplæne er en grøn ørken for dyrelivet. Her kan insekterne hverken finde læ eller nektar, og uden insekter mister både fugle og tudser deres fødegrundlag. Ved at slippe kontrollen en smule kan man få en vild have, der summer af liv. En god idé kan være at slå plænen to gange årligt - første gang i slutningen af foråret og anden gang om efteråret. På den måde udpines jorden, og man sørger for, at græsset ikke overskygger og udkonkurrerer de mindre urter. Under meget næringsrige forhold kan det være nødvendigt at slå plænen lidt oftere, men et godt tip her er skiftevis at lade forskellige områder stå med blomster. Venter man desuden med efterårsklipningen til oktober, kan der sikres levesteder for overvintrende insekter.

Husk at fjerne afklippet

Når man slår bevoksningen, er det meget vigtigt, at afklippet efterfølgende fjernes. Sker dette ikke, vil græsset lægge sig som en dyne hen over plænen og skygge for sollys ned til jordbunden. Samtidig vil næringen forblive i jorden, og næringsfattige forhold er afgørende for en vildere natur. Afklippet kan i stedet fungere som gødning i køkkenhaven eller smides i komposten. Slår man plænen i efteråret, er det vigtigt at være opmærksom på, om planterne har kastet sine frø. Hvis frøene endnu ikke er drysset af, når græsset beskæres, bør man vente nogle dage med at opsamle afklippet.

Udskift plæneklipperen med en le

Ejer du en le, et segl eller en hækkesaks, anbefales det, at du rydder græsset med et af disse værktøjer i stedet for at bruge plæneklipperen. At bruge en le kan ganske vist være mere arbejdskrævende, men er mere skånsomt over for vegetationen og de dyr, der lever heri. Desuden giver det bedre mulighed for, at blomsterfrø kan sprede sig, og at flere vilde og nøjsomme urter kan trives. Igen er det dog vigtigt at lade afklippet ligge et par dage, så frøene ikke fjernes, før de har nået at falde ud og sætte sig.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.