Er Skanderborg ramt af en spildevands skandale?

Spildevandsoverløb uden de krævede tilladelser og et uhumsk uheld i Hørning i 2019. Det er et knap så lækkert emne, Anders Laugesen (V) har fået på Økonomiudvalgets dagsorden til mødet onsdag.

Artiklens øverste billede
Overløb af fortyndet spildevand uden de krævede tilladelser har fået Skanderborg Forsyning ud i en mindre shitstorm. Arkivfoto

Skanderborg har fået en spildevands-skamplet. I hvert fald hvis de forhold, Venstres Anders Laugesen peger på i et dagsordenspunkt til Økonomiudvalgsmødet onsdag 13. oktober står til troende.

Her peger han på hele 25 bekymringspunkter omkring Skanderborg Kommunes spildevandsudledning, herunder episoder fra 2019, hvor urenset spildevand med synlige uhumskheder blev spredt rundt i den omkringliggende vegetation via fælleskloakerede spildevandsoverløb i to rekreative områder i Hørning blandt andet ved Naturcenter Mosehuset.

Problemet mener Venstre-politikeren er en konsekvens af manglende styr på spildevandstilladelser, som er Skanderborg Forsynings ansvarsområde. I sit oplæg til Økonomiudvalget refererer han blandt andet til en mailkorrespondance ultimo 2019, hvoraf det fremgår, at der ingen udledningstilladelser er til omkring 30 udløb til Skanderborg Sø, og til en anden mailkorrespondance fra ultimo 2020, hvori der står, at der »mangler mindst 80 udledningstilladelser til spildevandsoverløb m.v.«

På vej med en plan

På baggrund af bekymringspunkterne mødtes chef for Plan, Teknik og Miljø Jonas Kroustrup og kommunaldirektør Lars Clement onsdag med administrerende direktør i Skanderborg Forsyning Per Grønvald og flere fagfolk for at gøre status på indsatsen.

Efter mødet udsendte kommunen en pressemeddelelse, hvori chef for Plan, Teknik og Miljø i Jonas Kroustrup udtaler, at Skanderborg Kommune som mange andre kommuner har en udfordring med at få lovliggjort spildevandsudledninger fra de såkaldte overløbsbygværker, der sender fortyndet spildevand ud i nærmiljøet under kraftigt regnvejr.

Et defekt ristesystem betød desværre, at toiletpapir og andet blev ledt ud i vandløbet. Der blev hurtigt etableret nye godsriste, en ny overløbsalarm og indført øget tilsyn med bygværket og udløbsstedet. Området omkring udledningen blev også indhegnet. Der har ikke været problemer med ristene siden.

Jonas Kroustrup, chef for Plan, Teknik og Miljø

»Det ændrer ikke ved, at det er både ærgerligt og beklageligt, at vi har et efterslæb,« tilføjer han og forklarer, at godkendelse af spildevandsudledningerne er blevet mere omfattende og kompleks end tidligere, hvor det var tilstrækkeligt at beskrive udledningerne i Spildevandsplanen.

Sammen med Skanderborg Forsyning har kommunen i august sendt en handlingsplan til Miljøstyrelsen, hvor der i store træk redegøres for, hvordan opgaven prioriteres, så tilladelserne lovliggøres. Et forsigtigt bud er, at alle spildevandsudledninger er lovliggjort i 2025.

I samme pressemeddelelse forklarer Skanderborg Forsynings administrerende direktør Per Grønvald, at sagen fra Hørning er håndteret.

Defekt ristesystem

»Et defekt ristesystem betød desværre, at toiletpapir og andet blev ledt ud i vandløbet. Der blev hurtigt etableret nye godsriste, en ny overløbsalarm og indført øget tilsyn med bygværket og udløbsstedet. Området omkring udledningen blev også indhegnet. Der har ikke været problemer med ristene siden, men man kan fortsat opleve, at der blive udledt fortyndet spildevand ved voldsomme regnskyl ved institutionen. Vi følger selvfølgelig situationen og er klar til at lave midlertidige foranstaltninger, hvis behovet skulle opstå,« oplyser han.

Men det er Anders Laugesen langt fra enig i.

Når administrationen og forsyningen nu siger, at udfordringerne med spildevand i Hørning er håndteret, så er det ikke korrekt. Miljøstyrelsen har givet Skanderborg Forsyning påbud, og det har forsyningen ikke efterlevet, så der har sågar været trusler om selvhjælpshandlinger.

Anders Laugesen (V)

»Når administrationen og forsyningen nu siger, at udfordringerne med spildevand i Hørning er håndteret, så er det ikke korrekt. Miljøstyrelsen har givet Skanderborg Forsyning påbud, og det har forsyningen ikke efterlevet, så der har sågar været trusler om selvhjælpshandlinger, hvor der hyres eksterne til at komme og rydde op på Skanderborg Forsynings vegne, fordi der ikke er styr på det,« siger han.

»Og lige nord for det såkaldte Mosehus, og ved et andet rekreativt areal, foregår der i øjeblikket et andet ulovligt miljøsvineri ved et overløb. Og det er Miljøstyrelsen også voldsomt efter. Så når kommunen påstår, at problemerne blev håndteret i 2019, så er det helt forkert. Problemerne fortsætter i Hørning - og andre steder - her i 2021 - af den simple grund, at forsyning og kommunen tilsyneladende ikke tager dette svineri tilstrækkeligt alvorligt,« konstaterer han.

Handler om 63 udløb

Det billede genkender man ikke hos kommunaldirektør Lars Clement eller chef for Plan, Teknik og Miljø Jonas Kroustrup. Arbejdet tages alvorligt, hvilket også afspejles af arbejdet med en ny spildevandsstruktur i Skanderborg.

»Vi har i alt 63 udløb fra overløbsbygværker fra fællessystemet i hele kommunen registreret i spildevandsplanen, hvoraf 10 har en udledningstilladelse i fysisk form. Når der sker udløb fra disse overløbsbygværker, er der tale om fortyndet spildevand. Hovedparten af de resterende 53 udløb fra overløbsbygværker er etableret før 1974 og er dermed lovlige i henhold til §19 i den første Miljøbeskyttelseslov, som trådte i kraft 1. oktober 1974. En mindre del er etableret efter 1974, og her lægges det til grund, at der er søgt amtet om tilladelse til etablering af overløbet. Derefter har vi, som mange andre kommuner været af den overbevisning, at det var tilstrækkeligt, at udledningen var beskrevet i spildevandsplanen. Det gjorde miljøstyrelsen i et hyrdebrev i slutningen af 2019 kommunerne opmærksom på, ikke er tilfældet,« forklarer Lars Clement.

Uanset hvad, så er det en problemstilling landets øvrige forsyningsselskaber og kommuner ikke kommer til livs før hele landet er kloaksepareret, og det kommer til at tage tid.

Lars Clement, kommunaldirektør

Han understreger, at det er Skanderborg Forsyning, der er ansvarlig for at bringe tilladelserne i orden, og at kommunen er myndighed på området.

»At vi står med et efterslæb nu, skyldes også, at vi jo netop er i fuld gang med en proces omkring fremtidens spildevandsstruktur i Skanderborg Kommune. Derfor har vi først her i sommer haft et overblik, fordi vi har afventet den proces, så vi vidste, præcis hvilke overløb, Skanderborg Forsyning skal have tilladelser til,« tilføjer Jonas Kroustrup.

Kloakseparering løser problemet

»Det hele handler om arbejdet med separatkloakering. Når det arbejde er bragt til ende, så løses problemerne med overløbsværkerne af sig selv.«

Ingen af dem er bekendt med, at der stadig skulle være defekter i forhold til overløbsværket ved Mosehuset i Hørning, men henviser til, at det er Skanderborg Forsyning, der er ansvarlig for overløbsværket.

»Hændelsen i 2019 skyldes en defekt i det ristesystemet, som skal opsamle toiletpapir med mere. Den defekt blev udbedret allerede dengang og der blev desuden opført et hegn, ligesom nærliggende institutioner blev varskoet,« forklarer Jonas Kroustrup.

»Det er korrekt, at der stadig er et udløb på stedet med opspædet spildevand der. Det er jo et overløbsbygværk, så det vil der være, når der er mere regn, end systemet er designet til at håndtere.«

»Vi er ved at undersøge, om der primært er tale om en juridisk eller en miljømæssig udfordring. De medarbejdere der arbejder med området, er ikke fagligt bekymrede – og de plejer nok at være på vagt, hvis der er væsentlige miljørisici. Uanset hvad, så er det en problemstilling landets øvrige forsyningsselskaber og kommuner ikke kommer til livs før hele landet er kloaksepareret, og det kommer til at tage tid,« supplerer kommunaldirektør Lars Clement.


Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.