Endelig enighed om højden: Grønt lys for nye byggeplaner på COOP-grunden

COOP er klar med planer for et byggeprojekt, hvis de tilføjelser til den nye kommuneplan, som netop er sendt i høring, kommer til at stå ved magt.

Artiklens øverste billede
Lang om længe ser der ud til at ske noget på COOP-grunden. Et kompromis vil give grønt lys for byggeri i 4,5 etage mod Adelgade, voksende til 5,5 etage midt på grunden og faldende til 3,5 etage ved søen. Foto: Michael Wulff

Første så det ud til, at der kunne bygges i 14 etager, så i 11 og pludselig kunne der kun bygges i et par etager. Uklarhederne omkring højden for byggeri på en af Skanderborg bedst beliggende byggegrunde - COOPs grund ved det tidligere Kvickly på Adelgade - har været mange, men nu ser det ud til, at der langt om længe er fælles fodslag om højden for et nyt byggeprojekt, som er spiselig for både COOP og politikerne.

På byrådsmødet onsdag i sidste uge enedes byrødderne nemlig om at sende et ændringsforslag til den nye kommuneplan i 14 dages høring. Ændringsforslaget omfatter blandt andet COOP-grunden, og ændringerne indebærer en ændring af byggerammen, så der åbnes op for byggeri i 4,5 etager (20 meter) ud mod Adelgade, voksende til 5,5 etager (23 meter) midt på grunden og faldende til 3,5 etager (17 meter) nærmest søen. Går de ændringer igennem er vejen banet for et byggeprojekt med bolig og dagligvarebutik, der kan hænge sammen økonomisk.

De politiske ønsker er anderledes i dag, end da man vedtog kommuneplanen i 2015. Vi har skullet finde en ny løsning, hvor vi på den ene side tager højde for bymiljøet i Skanderborg og byens DNA, og samtidig får skabt nogle fornuftige og rimelige rammer for vores handelsliv

Frands Fischer (S), borgmester

At der skulle gå mere end to år, inden man fik talt sig frem til et højde-kompromis, der var acceptabelt for alle parter, forklarer borgmester Frands Fischer med, at de politiske ønsker til udviklingen af Skanderborg midtby har ændret sig markant i forhold til kommuneplanen fra 2015, som tillod byggeri i op til 14 etager ud mod Adelgade og syv etager mod søen.

»Vi har haft mange dialoger i de seneste år omkring udviklingen af COOP-grunden, og det har ærlig talt ikke været nemt. De politiske ønsker er anderledes i dag, end da man vedtog kommuneplanen i 2015. Vi har skullet finde en ny løsning, hvor vi på den ene side tager højde for bymiljøet i Skanderborg og byens DNA, og samtidig får skabt nogle fornuftige og rimelige rammer for vores handelsliv,« forklarer borgmesteren, der håber, at der nu er fundet et niveau, alle kan samles om.

Byrødderne har lyttet

Hos COOP er der begejstring over de nye toner fra byrødderne. Ejendomschef Flemming Møller Hansen er glad for, at byrådet har lyttet til COOPs indsigelser og åbner op for muligheden for at bygge i flere etager på grunden, end der på det seneste har været lagt op til.

Med det udspil, der ligger nu, har vi mulighed for at lave et fornuftigt byggeri på grunden, som også vil blive pænt i bybilledet

Flemming Møller Hansen, ejendomschef hos COOP

»Vi er glade for den dialog, der har været med politikerne og for, at et samlet byråd har lyttet. Med de nye meldinger kan vi investere i at udarbejde et projekt, som er realiserbart, bæredygtigt bygget og til gavn for både byen og COOP. Det er klart, at vi gerne havde set endnu lempeligere rammer, men med det udspil, der ligger nu, har vi mulighed for at lave et fornuftigt byggeri på grunden, som også vil blive pænt i bybilledet i Skanderborg. Så vi bakker op om det forslag, byrådet nu har sendt i høring,« siger ejendomschefen.

I det første udspil til den nye kommuneplan blev højden sat til maksimalt 4,5 etage ud mod Adelgade faldende til to etager mod søen. Samtidig blev bebyggelsesprocenten reduceret betydeligt.

I sit høringssvar til det kommuneplanforslag konkluderede COOP, at den ændring lå så langt fra deres oplæg, og at et byggeprojekt på grunden måske helt måtte opgives, hvis de nye rammer blev vedtaget. Og den melding fik tilsyneladende politikerne på andre tanker.

Stor betydning for butikslivet

»Når vi får så voldsomt et signal fra en aktør, som vi i bund og grund ønsker skal være med til at udvikle vores by, så skal vi naturligvis forsøge at gå i dialog,« lyder det fra Anne Heeager (RV), der som medlem af Økonomiudvalget har været med til behandlingen af kommuneplanen.

»Byggeriet på COOP-grunden har stor betydning ikke kun for byens visuelle udtryk, men også for det øvrige butiksliv. Og derfor har det været så vigtigt at finde et fornuftigt kompromis,« tilføjer Anne Heeager, der sammen med borgmesteren har været i dialog med COOP omkring byggeudfordringerne.

Der er ikke tvivl om, at det har kunnet mærkes, at Kvickly forsvandt. Derfor håber jeg også inderligt, at et nyt byggeprojekt omfatter en dagligvarebutik. Det vil være det allerbedste, ikke mindst for de borgere, der bor i den nordlige ende af byen

Jens Juhl, formand for Skanderborg City

Skanderborg City-formand Jens Juhl lægger ikke skjul på, at især butikslivet i den nordlige ende af Adelgade vil have godt af den saltvandsindsprøjtning, et byggeri med butikker på COOP-grunden fører med sig.

»Vi har gentagne gange opfordret politikerne til at tage ansvar for, hvad der skal ske på COOP-Grunden, og vi er rigtig glade for, at kommunen og COOP har fundet takten. Det er i alles interesse, at den positive byudvikling fortsætter og at Skanderborg styrkes som handelsby. Jeg har talt med rigtig mange borgere og butiksdrivende her i den nordlige ende af Adelgade, og der er ikke tvivl om, at det har kunnet mærkes, at Kvickly forsvandt. Derfor håber jeg også inderligt, at et nyt byggeprojekt omfatter en dagligvarebutik. Det vil være det allerbedste, ikke mindst for de borgere, der bor i den nordlige ende af byen,« understreger han.

Også Lars Kromann, manden bag LilleNyhavn-byggeriet på nabogrunden, krydser fingre for, at ændringsforslaget bliver vedtaget.

»Den usikkerhed, der har hersket de seneste år om, hvad der skal ske på COOP-grunden, har været rigtig skidt for os alle sammen. Især usikkerheden omkring en dagligvarebutik har været gift for den her ende af gaden. En afklaring på det punkt gør en væsentlig forskel,« konstaterer han, der også er overbevist om, at det vil gøre det nemmere at fylde andre butiks- og erhvervslejemål op i den nordlige ende af Adelgade - også i LilleNyhavn.

Om ændringsforslaget til kommuneplanen går igennem afgøres 15. december på det siddende byråds absolut sidste byrådsmøde, hvor den nye kommuneplan er på dagsordenen.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.