Kredsformand kritiserer statsministerens appel: »Det er som at kaste benzin på et ulmende bål«

Uheldigt at appellere til sygeplejerskerne på nuværende tidspunkt, lyder det fra Dansk Sygeplejeråds kredsformand i Midtjylland, Anja Laursen, der beretter om stor frustration og vrede blandt sygeplejerskerne efter mandagens pressemøde.

Artiklens øverste billede
Dansk Sygeplejeråds kredsformand i Midtjylland, Anja Laursen, beretter om stor frustration og vrede blandt sygeplejerskerne efter mandagens pressemøde. Foto: Casper Dalhoff

Statsminister Mette Frederiksen (S) henvendte sig direkte til sundhedspersonalet i det danske hospitalsvæsen på mandagens pressemøde.

Danmark har brug for jeg. Igen. Sådan lød det ganske utvetydigt fra talerstolen i Spejlsalen.

Den danske statsminister rettede altså henvendelse til et i forvejen presset sundhedsvæsen. Men alligevel var beskeden ikke til at tage fejl af: Der er brug for en ekstra indsats.

Ifølge Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd (DSR), føler mange sygeplejersker sig provokeret af Mette Frederiksens udtalelser.

Regeringen afsluttede tidligere på året med et lovindgreb sygeplejerskernes 10 uger lange strejke. Og det medføre hverken bedre løn- eller arbejdsvilkår, som sygeplejerskerne ellers havde efterspurgt på det kraftigste.

»Vi har en oplevelse af, at vi i snart to år har været spændt for en vogn, hvor det hele tiden har handlet om lige at give en ekstra skalle, men vi må konstatere, at der i sommer i vores konflikt, hvor vi forsøgte at appellere til politikerne om noget hjælp til at få en bedre løn, ikke rigtig var nogen respons,« lyder det fra Grete Christensen tirsdag til Ritzau.

Hun understreger at tålmodigheden derfor er opbrugt. Og at man derfor befinder sig i en »rigtig vanskelig« situation.

Frustration og vrede

Kredsformand i Midtjylland for Dansk Sygeplejeråd, Anja Laursen, der bl.a. repræsenterer sygeplejerskerne på Aarhus Universitetshospital, er lige så forarget som sin landsformand.

Det understreger hun overfor Lokalavisen.

»Det er svært uheldigt at appellere til sygeplejerskerne på nuværende tidspunkt. Vi har allerede sendt et klart og tydeligt signal gennem 10 uger til Christiansborg – ja, igennem flere år – både længe før, men også under corona om, hvor presset sundhedsvæsenet er. Og på det punkt har de et ansvar, de skal leve op til – og gøre noget ved!« siger Anja Laursen til Lokalavisen og tilføjer:

»Der er ingen tvivl om, at hvis sygeplejerskerne ikke var frustrerede og vrede i forvejen, så bliver de det nu.«

Kredsformanden beskriver statsministerens særlige appel til det danske sundhedspersonale som at kaste benzin på et ulmende bål.

»Der er ingen tvivl om, at vi er enormt frustrerede. Og med rette! Der var larmende tavshed under strejken. Ingen imødekommelse overhovedet … intet andet end et regeringsindgreb og et komitéarbejde, der på sigt skal se på den her problemstilling.«

»Vi skal have tålmodighed, lyder det? Men det har vi haft i mange, mange år. Vi har nærmest nedarvet tålmodighed fra vore forfædre i faget. Og de (politikerne, red.) skal ikke forvente en ekstra indsats, før der bliver gjort en alvorlig indsats for at imødekomme sygeplejerskerne,« understreger Anja Laursen.

Statsminister Mette Frederiksen på pressemødet om coronasituationen i Spejlsalen. I ledtog med direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, sundhedsminister Magnus Heunicke og administrerende direktør for Statens Serum Institut, Henrik Ullum. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Presset i bund

Kredsformanden beretter om pressede afdelinger i Midtjylland.

»Det er lige så presset som alle andre steder. Og sygeplejerskerne ønsker ikke at tage mere arbejde, end de er ansat til. Der er alt for få hoveder til at løse alle de opgaver, der skal løses for at sikre et patientsikkert og fagligt acceptabelt niveau,« slutter Anja Laursen.

Til Ritzau slår Grete Christensen fast, at regeringen er nødsaget til at indgå i en helt anderledes dialog med alle medarbejdere i sundhedsvæsenet for at skabe løsninger fremadrettet.

Genlæs Lokalavisens liveblog fra mandagens pressemøde her.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.