Efter fem års aktiveringshelvede har Salsa-Steen genfundet livsglæden i Aarhus-virksomhed

Antallet af personer, der arbejder på nedsat tid i et fleksjob, er år for år steget i Aarhus Kommune - en af dem, der er et billede på den udvikling, er Steen Hendriksen, som efter årevis søgen har fundet en arbejdsplads i Lystrup, der vil tage ham ind på tre timer om ugen.

Artiklens øverste billede
Steen Hendriksen (th) har fundet tilbage til et arbejdsliv med kollegaer, mødetider og socialt samvær i entreprenørvirksomheden i Arkil i Lystrup. Ren »win-win» kalder afdelingschef Martin Brunghart Servé (tv). Foto: Anders Michaelsen.

»Jeg har søgt fleksjob mindst 25 steder - og jeg er blevet mødt af en masse hånlige grin, når jeg har sagt, jeg kun kan arbejde tre timer om ugen.«

Ordene kommer fra Steen Hendriksen, der i fem år har været i det, han selv kalder »håbløs aktivering« i Randers Kommune. Det har han været, efter han i en arbejdsulykke i 2014 faldt ned fra en lastbil og fik flere diskusprolapser og piskesmæld. Her sendte kommunen ham efterfølgende ud til blandt andet hoppeboldeleg i forbindelse med det ressourceforløb, der skulle afklare hans arbejdsevne.

»Og jeg var ud og danse salsa med 11 indvandrerkvinder - det gav mig absolut ingenting,« siger han.

Netop salsa-dansen er også årsagen til, han tilbage i 2018 blev kendt som Salsa-Steen, da han offentligt sagde fra overfor kommunens ressourceforløb. Men nu er det slut med at danse med kommunen. For efter længere tids søgen har han endelig fundet en vej tilbage til arbejdsmarkedet - og den har han fundet i det nordlige Aarhus.

Jeg har fået livsglæden tilbage. Bare det med at trække arbejdstøjet på om morgen og sige, nu skal jeg sku ud og bidrage til samfundet igen. Og når jeg så kører herfra, så tænker jeg bare: ”Yes, jeg har sku gjort en indsats i dag”.

Steen Hendriksen.

»Havde jeg ikke mødt Steffen den dag, var jeg nok stadig i det ressourceforløb,« siger han. For det var en kammerat, der arbejder i entreprenørvirksomheden Arkil i Lystrup, som gjorde Steen Hendriksen opmærksom på, at der måske kunne være en jobmulighed på nedsat tid for den tidligere lastbilchauffør.

»Det var fantastisk at være til jobsamtale her. Det første, jeg fik kastet i hovedet, var, at hvis jeg ikke kunne drikke kaffe, så kunne jeg ikke være her - og jeg kan drikke meget kaffe,« slår Steen Hendriksen fast og smiler.

Og jobbet fik han. Et job som han nu kan møde ind til hver fredag morgen og lave forskelligt forefaldende arbejde.

»Jeg har fået livsglæden tilbage. Bare det med at trække arbejdstøjet på om morgen og sige, nu skal jeg sku ud og bidrage til samfundet igen. Og når jeg så kører herfra, så tænker jeg bare: ”Yes, jeg har sku gjort en indsats i dag”,« siger Steen Hendriksen.

Win-win

Og selvom det kun er tre timer om ugen, Steen Hendriksen møder ind til, så ser man i entreprenørvirksomheden i Lystrup kun ansættelsen, som en ren »win-win»-situation.

»Vi har generelt positive erfaringer med at have folk i fleksjob ansat. Dels vil vi jo som virksomhed gerne være socialt ansvarlige og hjælpe mennesker, men vi får jo også noget ud af, at have Steen ansat her. Men for mig i afdelingen er det også ligeså vigtigt at se og høre Steens glæde ved, at han kan møde ind her. Det gør mig glad,« siger Martin Servé Brunghart, afdelingschef i Arkil, Lystrup.

Og denne dag, hvor Lokalavisen Aarhus er forbi arbejdspladsen i Lystrup, så står virksomheden og skal have hentet en bil i Løsning. Her skal Steen Hendriksen køre afsted med en kollega for at hente bilen, og havde han ikke været på arbejde i dag, så skulle en mekaniker have forladt reparationen af en gravko for at hente bilen i stedet.

»Man kan sige tre timer ikke er meget, men nu kan du se, at tre timer gør en forskel, og at vi i dag kan få hentet en bil og ikke skal til at hive andre folk ud af vores produktionsapparat for at gøre det,« siger Martin Servé Brunghart.

Det er alt fra at tømme pap, fjerne ukrudt, lave kaffe eller hente diverse ting, som Steen Hendriksen laver - og alt efter hvordan det går med kroppen, kan de første tre timer om ugen være vejen til endnu flere timer.

»Jeg har fået et udviklingsfleksjob, så hvis det på sigt bliver bedre med ryggen og nakken, så kan jeg sige til dem, at jeg også kan møde ind om onsdagen, hvis der er behov for det,« siger Steen Hendriksen.

Generel tendens

Og i Aarhus Kommune er der flere og flere personer, der ligesom Steen Hendriksen kommer i et fleksjob. Her er antallet af personer i et fleksjob siden 2004 steget år for år. Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. I 2004 var 2.554 personer i et fleksjob mod 6.006 personer i 2020.

»Det er en landsdækkende tendens, at flere er kommet i fleksjobs, og en af hovedforklaringerne på det er, at kommunerne er blevet bedre til at iværksætte jobs med ikke så mange timer - og her spillede fleksjob- og førtidspensionsreformerne fra 2013 også en rolle,« siger Frederik Thuesen, seniorforsker hos Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE.

Her muliggjorde reformerne dels, at man kunne have et job på meget få timer om ugen, samtidig med, at reformen af førtidspensionen i højere grad tvang kommunerne til at undersøge, om borgeren havde noget restarbejdsevne.

»Samtidig er virksomhederne også blevet mere åbne for at have ansatte på nedsat tid - og det handler om, at man som virksomhed i højere grad også vil tage et både socialt og lokalt ansvar. Og så hjælper de her mennesker jo også med at tage nogle arbejdsopgaver, som der måske ikke lige er tid til, at andre kan løse,« siger Frederik Thuesen.

Og spørger man forskeren, så stopper udviklingen ikke lige foreløbig:

»Jeg tror godt, tendensen kan fortsætte lidt endnu, også fordi undersøgelser, vi har lavet, peger på, at der stadig er et arbejdskraftspotentiale hos ledige med større handicap. Og så er der også nogle generelle konjunktur, som også peger i retning af, at tendensen kan fortsætte.«

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.