Socialdemokratiet erobrer borgmesterpost, der i 112 år har tilhørt de Konservative
Resultatet af tirsdagens kommunalvalg kan betyde nye tider i mange af landets kommuner - som på Frederiksberg, hvor 112 års konservativ borgmesterledelse nu er slut.
Mens kommunalvalgets resultater stadig er i gang med at omforme det nærpolitiske Danmark med konstitueringsaftaler og politiske forhandlinger om borgmesterkæder, er der i mange af landets kommuner kommet en afklaring på, hvem der tager styrepinden i den næste valgperiode.
I Frederiksberg Kommune på Sjælland har kommunalvalget - lige som for fire år siden - været en gyser og et tæt løb, og resultatet står her til morgen klart.
De Konservative, der har siddet med borgmesterkæden de sidste 112 år i kommunen, er væltet af pinden, og kommunens nye borgmester er socialdemokrat.
Det skriver TV2.
Frederiksberg Kommunes nye borgmester hedder Michael Vindfeldt, og han har slået sig sammen med SF, Radikale Venstre og Enhedslisten og danner således et flertal i byrådet på trods af, at De Konservative så fremgang i kommunen og fik flere end 40 procent af stemmerne. Førsteviceborgmester i kommunen bliver Radikale Venstres Lone Loklindt
»Vi har læst valgresultatet på den måde, at der er mange frederiksbergborgere, der har stemt på andre partier end vores partier, og det er vi meget ydmyge omkring,« siger Michael Vindfeldt til TV2.
Boligsag har fyldt meget hos væltet borgmester
De Konservatives borgmester hed før tirsdag Simon Aggesen, der har siddet på posten siden 2019, og han måtte altså se sit parti miste 112 års magt i Frederiksberg Kommune.
»Vi har måske lige tabt en halvleg - den er 112 år lang. Til gengæld er der ikke lang tid til den næste halvleg begynder. Det er om fire år,« sagde han til TV2, da resultatet begyndte at tegne sig i aftes.
Simon Aggesen har været et varmt emne i pressen, siden Ekstra Bladet sidste år kunne afsløre, at borgmesteren, der selv har slået sig stærkt op på et opgør med boligspekulationer i kommunen, tjente 11 mio. kr. på at renovere og sælge en herskabslejlighed på 460 m2 efter knap fire år.
Over for avisen afviste Simon Aggesen at han havde draget nogen fordel af, at han på købstidspunktet sad som rådmand for teknik og miljø-afdelingen i kommunen.
»Min familie og jeg har været rigtig heldige på boligmarkedet. Ligesom så mange andre, der også har handlet boliger på de sidste 10 år. Men det er vigtigt for mig at slå fast, at den lejlighed ikke er købt som et investeringsobjekt. Den er købt, fordi vi rigtig gerne ville skabe et hjem for vores familie,« sagde Simon Aggesen dengang til Ekstra Bladet.
Simon Aggesen er frikendt af af ombudsmanden og Erhvervsstyrelsen i sagen, men sagen har alligevel fået stort fokus under valgkampen, da borgmesteren har undgået blandt andet kritiske spørgsmål fra Ekstra Bladet - og 4. november udeblev fra et aftalt DR-interview kort før udsendelsen.