De skal stå i spidsen for de danske regioner

Tirsdagens valg til regionsrådet byder på minimal udskiftning på formandsposterne i regionernes politiske top.

Artiklens øverste billede
I Region Midtjylland forbliver formandsposten på socialdemokratiske hænder, da Anders Kühnau fortsætter som formand for regionsrådet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

De var ikke kun de lokale byrådssale, som danskerne tirsdag stemte om at fylde. Landets fem regioner og deres politiske ledelse var også på valg.

Onsdag morgen står det klart, at der i toppen af regionsrådene ikke er sket den store udskiftning. Faktisk er der kun én af landets fem regioner, der står til at få ny formand oven på tirsdagens valg, mens fire formandsposter bliver med velkendte navne.

I Region Midtjylland har socialdemokraten Anders Kühnau genvundet postens som regionsrådsformand efter en bred konstitueringsaftale indgået mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, SF, Kristendemokraterne, Psykiatri-Listen og Enhedslisten. Radikale Venstre får næsteformandsposten i form af Hanne Roed, og De Konservatives Stine Damborg bliver 2. næstformand.

Socialdemokratiet gik ved valget tilbage med over 31.000 stemmer, og Venstre så den største tilbagegang med 35.000 stemmer. Bedst gik det for De Konservative i regionen, der så en fremgang på 8,7 procent og over 60.000 stemmer.


I Region Syddanmark sidder Venstres Stephanie Lose også efter tirsdagen på formandsposten – og i en styrket position, da partiet føjede tre ekstra pladser til regionsrådet med en 6,8 procents fremgang i stemmerne. Stephanie Lose har siddet som regionsrådsformand siden 2015, hvor hun overtog fra Venstres Carl Holst, der i stedet rettede blikket mod Christiansborg.

Socialdemokratiet i front på Sjælland

I hovedstadsområdet blev Socialdemokratiet den største stemmesluger til valget på trods af en tilbagegang. Her har regionsrådet indgået et bredt forlig med samtlige partier og peget på, at Lars Gaardhøj fra netop Socialdemokratiet skal fortsætte i formandsstolen fire år endnu.

Selv siger hovedpersonen i en pressemeddelelse:

»Jeg er utrolig glad for, at det er lykkedes at samle et bredt flertal i regionsrådet, og at Socialdemokratiet blev det største parti blandt vælgerne. Når de røde og blå partier arbejder sammen, kan vi finde de bedste og mest holdbare løsninger for borgerne. Den brede aftale giver os et godt afsæt for at få et endnu bedre og mere lige sundhedsvæsen, opprioritere psykiatrien og sætte endnu mere fart på den grønne omstilling. Jeg er glad for dét, vi er kommet frem til, og nu glæder jeg mig til at komme i gang med arbejdet.«

Resten af Sjælland får også en socialdemokratisk formand, da partiet, der fik flest stemmer og så en fremgang fra sidste valg, sammen med SF, Enhedslisten og Radikale Venstre har lavet en aftale, der peger på den siddende Heino Knudsen som formand for regionsrådet.

Borgerlige i front for første gang

Sidst, men absolut ikke mindst, er det eneste formandsskifte som resultat af tirsdagens valg. I Region Nordjylland har Socialdemokratiet mistet formandsposten, da Ulla Astmand, der har været formand siden oprettelsen i 2007, må vige for et borgerligt flertal for første gang i regionens historie.

Det bliver i stedet rådmand i Aalborg Kommune og Venstre-mand Mads Duedahl, der skal stå i spidsen for regionsrådet i Nordjylland.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.