Valgdeltagelsen blandt de laveste i 40 år: »Det er der ikke nogen af os, der kan glæde os over«

Valgdeltagelsen ved tirsdagens kommunalvalg ligger på et af de laveste niveauer i 40 år, og det gør landets statsminister »rigtig ked af det«. Ekspert peger på corona som årsag.

Artiklens øverste billede
Valgdeltagelsen ved tirsdagens kommunalvalg har været en af de laveste i 40 år. Foto: Stefan Sommer Jagd/Ritzau Scanpix

På tværs af landets 98 kommuner er stemmerne fra tirsdagens kommunalvalg talt op, og dermed tegner der sig et billede af valgdeltagelsen blandt danskerne.

67,2 procent af de stemmeberettigede herhjemme gav sin mening til kende ved gårsdagens valg, og det er 3,6 procentpoint lavere end ved seneste valg i 2017, viser tal bragt af Politiken.

Rune Stubager, der er valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, peger over for Lokalavisen.dk på coronapandemien som en stor del af årsagen til den lave valgdeltagelse.

»Det har formentlig gjort, at vælgere kunne være mere bekymrede for smitte på valgstedet, og så ikke har fået sig taget sammen til at brevstemme, som kan være besværligt for nogle, hvis man ikke ved hvordan,« siger han.

Man skal tilbage til 2009 for at finde den laveste vælgerdeltagelse de sidste 40 år. Her stemte 65,8 procent af de, der kunne.

»I 2009 var der ingen pandemi. Det siger noget om, at valgdeltagelse ved kommunalvalg skal man ikke tage for givet. Det gav dengang også en del bekymring og spekulation, og derfor blev der gjort betydelige indsatser for at mobilisere flere vælgere – ikke mindst de unge,« siger han og fortsætter:

»Den langsigtede bekymring kan være, om de unoder, der var på spil dengang, kan være på vej tilbage. Det kan være, opmærksomheden måske er faldet lidt. Men det er svært at sige noget fornuftigt om, når vi har coronaen hængende over hovedet.«

Trist statsminister

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde tidligere til Politiken, at den lave deltagelse ved valget gjorde hende ked af det.

»Det eneste, jeg er rigtig ked af, er, at valgdeltagelsen ser ud til at blive mindre. Som demokrat gør det ondt på mig, hvis nogen har afholdt sig fra at stemme på grund af corona. Det er der ikke nogen af os, der kan glæde os over«, sagde hun foran valgfesten på Amager Bio i København.

Ifølge Rune Stubager ligger valgdeltagelse til kommunalvalg generelt på et lavere niveau end ved folketingsvalg og har tendens til at svinge mere fra gang til gang.

2001 så den højeste valgdeltagelse gennem de sidste 40 år med hele 85 procent af de stemmeberettigede. Her faldt afstemningen imidlertid sammen med et folketingsvalg.

Ved tirsdagens kommunalvalg havde 4.679.176 danskere mulighed for at stemme ifølge tal fra Danmarks Statistik.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.