Får kritik for ikke at have kørt en oplagt arvtager i stilling

Politisk ekspert kritiserer Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, for ikke at have kørt en oplagt arvtager i stilling efter hans opsigtsvækkende melding om at trække sig fra formandsposten.

Artiklens øverste billede
Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl taler med pressen efter onsdagens gruppemøde på Christiansborg. Foto: Jens Dresling

Dansk Folkepartis (DF) formand Kristian Thulesen Dahl er klar til at træde tilbage som formand for partiet efter den katastrofale tilbagegang ved kommunalvalget.

Det annoncerede han i forbindelse med et gruppemøde i partiet på Christiansborg.

Dansk Folkeparti blev mere end halveret ved kommunalvalget – et historisk dårligt resultat – og Thulesen Dahl er nu klar til at tage konsekvensen.

Den 52-årige partiformand slog efter at have talt med folketingsgruppen fast, at han agter at trække sig som formand for partiet ved et ekstraordinært årsmøde, som han altså nu har anmodet hovedbestyrelsen om at indkalde til.

Politisk kommentator for B.T., Søs Marie Serup, mener, at Dansk Folkeparti nu bliver kastet ud i en »ren overlevelseskamp«, og hun kritiserer samtidig Kristian Thulesen Dahl for ikke at have kørt nogen reel afløser i stilling i sin periode som partiformand.

»Det er en katastrofe, at han ikke har sikret arvefølgen,« siger Søs Marie Serup til B.T.

Ingen oplagt arvtager

Jesper Vestergren, politisk analytiker hos TV 2, mener heller ikke, at der i øjeblikket kan udpeges en oplagt arvtager til posten som formand i Dansk Folkeparti. Det skriver TV 2.

»Mange vil måske mene, at Morten Messerschmidt er den oplagte kandidat, men så længe, der er en retssag i gang med ham, ser jeg det ikke ske,« påpeger Jesper Vestergren.

Partiets politiske næstformand, Morten Messerschmidt, blev tilbage i august dømt i i Meld og Feld-sagen om svig med EU-midler. En dom, han efterfølgende ankede.

Til TV 2 ønskede Kristian Thulesen Dahl ikke selv at udpege en favorit til at tage over på formandsposten.

Alligevel er der dog én politisk skikkelse, som partiformanden gerne så i en fremtrædende rolle i partiet. Nemlig Inger Støjberg.

»Jeg håber, hun bliver frikendt i Rigsretten. Jeg håber, hun melder sig ind. Og hvis hun gør det, bør hun få en meget fremtrædende rolle,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Et stort presseopbud efter Dansk Folkepartis gruppemøde onsdag på Christiansborg. Med partiformand Kristian Thulesen Dahl i hovedrollen. Foto: Jens Dresling

Messerschmidt overvejer kandidatur

Ifølge Ritzau vil Morten Messerschmidt nu overveje, om han skal stille op som formand for Dansk Folkeparti.

»Det er noget, jeg vil overveje, men det er ikke nogen hemmelighed, at jeg nu på syvende år går rundt med en stor sky over hovedet, som jeg stadigvæk afventer en afklaring på,« siger Morten Messerschmidt med henvisning til dommen fra byretten om svig med EU-midler og dokumentfalsk.

»Det sammen med en række andre ting er jeg nødt til lige at tygge på det. Det vil jeg bruge den næste tid til,« tilføjer Morten Messerschmidt.

Dansk Folkeparti gik 132 mandater tilbage over hele landet i forhold til valget i 2017.

Det dårlige resultatet markere samtidig det fjerde valg i streg, hvor partiet har stået tilbage som tabere, efter stemmesedlerne er talt op.

Først kommunalvalget i 2017 siden europaparlamentsvalget og folketingsvalget i 2019 og nu altså et katastrofalt kommunalvalg.

af

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.