Stor intern uenighed i Dansk Folkeparti om valg af ny formand

Dansk Folkepartis tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen mener, at partiet bør finde en ny formand hurtigst muligt, mens partiets medlem af Europa-Parlamentet, Peter Kofod, omvendt appellerer til, at man venter flere måneder.

Artiklens øverste billede
Foto: Per Rasmussen

Dansk Folkepartis (DF) formand, Kristian Thulesen Dahl, annoncerede onsdag – dagen efter et historisk dårligt kommunalvalg – at han ønskede at træde tilbage som formand grundet den katastrofale tilbagegang.

Det afslørede den 52-årige partiformand foran et større presseopbud på Christiansborg.

Nu har kampen om, hvem der skal erstatte den afgående partiformand, så kastet Dansk Folkeparti ud i et blodigt internt opgør.

Det skriver B.T., der har talt med DF-profilen Peter Kofod, partiets medlem af Europa-Parlamentet.

»Det bliver et skæbnevalg for partiets fremtid. Derfor vil jeg ikke acceptere, hvis det foregår på en uordentlig måde,« siger Peter Kofod til B.T.

Når hovedbestyrelsen mødes lørdag i Fredericia vil Kofod derfor kræve, at formandsvalget bliver udskudt til marts for at kunne bringe både Morten Messerschmidt og Inger Støjberg i spil til formandsposten.

Partiets politiske næstformand, Morten Messerschmidt, blev tilbage i august dømt i Meld og Feld-sagen om svig med EU-midler. En dom, han efterfølgende ankede. Men møgsagen hænger dog stadig som et uafgjort spørgsmål over hovedet på ham.

Peter Kofod appellerer derfor til, at den sag afsluttes, inden der skal vælges en ny DF-formand.

Inger Støjberg er fortsat involveret i rigsretssagen, hvor sagen om udsendelsen af den ulovlige instruks af adskillelsen af alle asylpar under 18 år, stadig er uafklaret.

Over for B.T. afviser den 31-årige Kofod dog ikke, at han selv kan være en mulig kandidat til formandsposten i Dansk Folkeparti.

Foto: Tim Kildeborg Jensen

DF-profil uenig med partifælle

En anden markant DF-skikkelse har nu også meldt sig ind i debatten, om hvornår der skal vælges en ny formand.

I et interview med Berlingske siger den tidligere udlændingeordfører og medlem af hovedbestyrelsen Martin Henriksen nemlig, at man ikke bør vente med at udpege en ny formand til Messerschmidts sag er afsluttet.

»Jeg er i hvert fald ikke enig i den melding, som Kofod kommer med, fordi jeg synes, den desværre viser nogle af de ting, som er gået galt for Dansk Folkeparti gennem en del år efterhånden. Nemlig at man altid finder en eller anden undskyldning for at udskyde beslutninger,« siger Martin Henriksen til Berlingske, der kalder den interne uenighed som en åben krig i partiet.

Overvejer kandidatur

Til Ritzau meddelte Morten Messerschmidt selv onsdag, at han nu vil overveje, om han skulle stille op som formand.

»Det er noget, jeg vil overveje, men det er ikke nogen hemmelighed, at jeg nu på syvende år går rundt med en stor sky over hovedet, som jeg stadigvæk afventer en afklaring på,« lød det fra Morten Messerschmidt med henvisning til dommen fra byretten om svig med EU-midler og dokumentfalsk.

»Det sammen med en række andre ting er jeg nødt til lige at tygge på det. Det vil jeg bruge den næste tid til,« tilføjede Morten Messerschmidt onsdag.

I Go’ Aften Live torsdag kom Messerschmidt ifølge TV 2 selv med en opfordring om at udskyde landsmødet til efter sin retssag.

»Nu er min sag jo berammet til februar, så det kan jo være, at man simpelthen bare kan ligge det ekstraordinære landsmøde efter det,« sagde Messerschmidt i bedste sendetid.

Dansk Folkeparti gik 132 mandater tilbage over hele landet i forhold til valget i 2017.

Det dårlige resultat markerer samtidig det fjerde valg i streg, hvor partiet har stået tilbage som tabere, efter stemmesedlerne er talt op.

Først kommunalvalget i 2017 siden europaparlamentsvalget og folketingsvalget i 2019 og nu altså et katastrofalt kommunalvalg.

af

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.