Regeringen og ikke Minkkommissionen afgjorde, hvornår det skulle ud, at slettede sms'er ikke kunne genskabes

Det var efter aftale med Minkkommissionen, at regeringen ventede til onsdag - dagen efter kommunalvalget - med at melde ud, at politiet ikke var i stand til at genskabe slettede sms-beskeder, men det afviser Minkkommissionen i dag.

Artiklens øverste billede
Mette Frederiksen i Amager Bio til Socialdemokratiets valgfest tirsdag aften i sidste uge. Dagen efter gik regeringen ud med information om slettede sms'er, de efter sigende havde kendt siden mandag. Foto: Martin Lehmann/Polfoto

Der var intet til hinder for, at statsminister Mette Frederiksen (S) kunne gå ud før tirsdags kommunalvalg med nyheden om, at hendes slettede sms’er ikke kunne genskabes.

Det skriver Jyllands-Posten i dag.

Nyheden om, at statsministerens og andre ministre og højtstående embedsmænds sms-beskeder vedrørende aflivning af alle danske mink ikke kunne genskabes kom ud onsdag aften - dagen efter kommunalvalget - og den timing blev af mange kritiseret for at være for belejlig til at være tilfældig.

Venstres partiformand Jakob Ellemann-Jensen kritiserede regeringen for netop at time udmeldingen.

»Man vil gerne hen på den anden side af valget, inden man kom ud med sandheden. Det virker simpelthen lidt for belejligt,« sagde han onsdag aften til TV2.

Justitsminister Nick Hækkerup afviste anklagerne om belejlig timing og sagde samme dag til Jyllands-Posten:

»Det er en proces, der er aftalt med Minkkommissionen, og for det andet er det jo ikke ligefrem sådan, at vi i denne valgkamp ikke har talt sms’er.«

Men i dag kan Jyllands-Posten så offentliggøre et skriftligt svar fra formanden i Minkkommissionen, der afviser, at kommissionen har haft indflydelse på, hvornår regeringen måtte melde ud, at politiet ikke kunne genskabe statsministerens og hendes embedsmænds slettede sms’er.

Michael Kistrup, der er landsdommer og formand for Minkkommissionen, som i øjeblikket kulegraver beslutningen om at lukke det danske minkerhverv i 2020, forklarer til avisen, at resultatet af politiets forsøg på at genskabe sms’er lå i forseglede kuverter i Justitsministeriet, og at der på et møde mandag formiddag blev aftalt, at kuverterne skulle åbnes først af dem, hvis telefoner resultaterne vedrørte.

Men herudover var der ingen aftale om tidspunkt, forklarer han.

»Minkkommissionen havde ingen indflydelse på, hvornår kuverterne åbnedes,« bemærker Michael Kistrup over for Jyllands-Posten.

S: Kunne ikke melde ud før onsdag

Dermed var der ikke indgået aftale om et konkret tidspunkt, og det lå derfor i princippet regeringen frit for, hvornår nyheden kunne meldes ud efter mødet med Minkkommissionen mandag formiddag.

Politisk ordfører for Socialdemokratiet, Jeppe Bruus, siger til Ritzau i dag, at udmeldingen fra Minkkommissionen ikke ændrer på, at regeringen ikke kunne have fortalt om mink-sms’er før onsdag.

»Mandag er der møde med Minkkommissionen. Så er der praktiske omstændigheder som koordinering og setup, der gør, at man ikke kan melde noget ud før onsdag,« siger han.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen