FDM vil have lov om vinterdæk efter masseulykke mandag med flere biler på sommerdæk

Natten til mandag kom vinterhalvårets koldeste morgen og med det kom glatte veje og et masseuheld på Hillerødmotorvejen, hvor noget tyder på, at bilisterne ikke var klar på de glatte forhold. Det får FDM til at råbe danske politikere op om at gøre vinterdæk lovpligtige.

Artiklens øverste billede
Mandag morgen var der masseuheld på Hillerødmotorvejen med omkring 20 implicerede. Foto: Presse-fotos.dk

Hillerød Motorvejen var mandag morgen ramt af uheld, hvor op til 20 biler var implicerede, og der blev meldt om flere tilskadekomne iblandt. Og det faktum, at natten til mandag bød på efterårets første omgang nattefrost, kan have spillet en væsentlig rolle.

Mandag morgen forklarede Bo Nyberg Ris, vagtchef ved Vestegnens Politi til Lokalavisen.dk:

»Det er en kombination af glat føre derude og broer, som bliver underafkølet. Det overrasker ganske enkelt folk, når de kommer ud på de her broer. Så det har været en kombination af, at man ikke har kørt efter forholdene og så det her pludselige meget glatte føre på broen.«

Senere har Vestegnens Politi så meldt ud på Twitter, at flere af de implicerede i uheldet kørte på sommerdæk, og det får chefkonsulent for FDM - tidligere Forenede Danske Motorejere - Dennis Lange til at gå ud og råbe politikerne op i håbet om, at vinterdæk i glat føre kan gøres lovpligtigt.

De korrekte dæk kan i nogle tilfælde betyde liv eller død, og derfor håber han, at politikerne vil kigge på lovgivning på området - noget som FDM og politikerne har diskuteret i flere år.

Det siger han til TV2.

»Vi har haft en dialog om lovpligtigt vinterdæk kørende med politikere i en del år, men det virker ikke til, at der har været stemning for det. Vi håber, at det bliver til noget i fremtiden,« siger han.

Politikere: Det er bilistens eget ansvar

TV2 har talt med transportordfører fra Dansk Folkeparti og Venstre, der ikke umiddelbart har tænkt sig at skynde sig med at lave det til lov. Begge mener, at det er bilisternes ansvar - ikke et lovspørgsmål.

»Det er bilisternes eget ansvar. Vi vil gerne lave oplysningskampagner om det, men vi vil ikke gøre det til lovgivning,« siger Kristian Pihl Lorentzen fra Venstre til TV2.

Fem gode råd til vinterklar bil

Rigspolitiet påpeger mandag også risikoen ved, at vejene fremover bliver glatte og går på Twitter ud med deres gode råd til at få en vinterklar bil.

  1. Hvis du stadig kører rundt med sommerdæk på bilen, så skynd dig at få skiftet til helårs- eller vinterdæk, så bilen står ordentligt fast på vejen og ikke havner ude i rabatten eller det, der er værre.

  2. Husk at køler- og sprinklervæske skal være frostsikret. Hvis væsken fryser og udvider sig, kan den nemlig forårsage sprængte rør og beholdere.

  3. Sæt ekstra tid af til at gøre bilen køreklar. Fjern sne, is, salt og snavs fra lygter, ruder, spejle og vinduesviskere, og børst det værste sne af bilens tag og kølerhjelm, inden du kører ud, så du har frit udsyn igennem forruden.

  4. Tjek vejrudsigten, lyt med på trafikradioen, kør hjemmefra i god tid, og kør altid efter forholdene. Husk du er længere tid om at bremse på en glat vej, så sænk farten, og hold afstand til andre bilister.

  5. Hav altid tæppe, varmt tøj, varme støvler, opladet mobiltelefon, vigtige telefonnumre, skovl, tov mm. med i bilen, hvis du skulle sidde fast i vintervejret.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.