Hjemmetest bør være en del af strategien for at bekæmpe smittespredning, mener professor

Lange ventetider på pcr-test flere steder i landet får nu professor og ledende overlæge Lars Østergaard til at opfordre til brugen af hjemmetest for coronavirus.

Artiklens øverste billede
Står det til Lars Østergaard, professor og ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, så bør sundhedsmyndighederne overveje, om hjemmetest mod coronavirus skal være en del af strategien for at bekæmpe smittespredningen i Danmark. Foto: Casper Dalhoff

Ønsker man at blive testet for coronavirus, skal man væbne sig med en vis portion tålmodighed.

Der kan nemlig lige nu flere steder i landet forekomme op til en uges ventetid for at kunne få en pcr-test.

Værst står det til i Odsherred og Asnæs Kommune, hvor borgerne må vente helt op til otte dage for at kunne få foretaget en pcr-test – også selvom de hører til i kategorien: Nærkontakt til en smittet.

Det skriver TV 2.

Men står det til Lars Østergaard, professor og ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, så bør sundhedsmyndighederne overveje, om hjemmetest mod coronavirus fremover skal være en del af strategien for at bekæmpe smittespredningen i Danmark.

Det siger Lars Østergaard til TV 2.

For hjemmetest mod coronavirus ser nemlig ud til at fungere i praksis.

I ledtog med fire kolleger fra Aarhus Universitetshospital står Lars Østergaard bag et nyt forskningsstudie, der har undersøgt præcisionen og brugervenligheden ved hjemmetest for coronavirus, som borgerne selv udfører.

Studiet har ifølge TV 2 endnu ikke været igennem en fagfællebedømmelse. Og derfor skal konklusionerne lige nu tages med forbehold, påpeger Lars Østergaard.

Men resultaterne viser dog, at hjemmetestene i seks ud af 10 tilfælde finder frem til patienter, som også ville teste positiv for coronavirus med de almindelige pcr-tests.

Studiet viser samtidig, at selvtests er cirka lige så effektive som kviktests.

Over for DR argumenterer Lars Østergaard også for, at hjemmetests bør tages i brug for at holde styr på smittespredningen.

»Jeg vil opfordre til, at sundhedsmyndighederne overvejer, om ikke de her hjemmetests kunne være et godt supplement til de nuværende testsystemer,« siger han.

Det er allerede muligt at erhverve en hjemmetest på f.eks. apoteket.

Men ifølge Lars Østergaard ville det være en god idé, hvis det i stedet blev tilbudt fra offentligt hold.

»Essensen her er, at man får lavet nogle centraliserede tiltag, så man bruger det som en del i smittebekæmpelsen fra helt centralt hold,« siger han til TV 2.

af

Læs også

Del artiklen