Kun hver fjerde i pleje- og sundhedssektoren er vaccineret mod influenza

Statens Serum Instituts målsætning er en tilslutning på 95 procent. Men ifølge en opgørelse er kun hver fjerde ansatte i pleje- og sundhedssektoren influenzavaccineret.

Artiklens øverste billede
Ifølge SSI har kun i alt 24,7 procent af landets pleje- og sundhedspersonale taget imod influenzavaccinen. Foto: Finn Frandsen

Det blev nævnt på fredagens pressemøde: En potentiel influenzaepidemi kan godt gå hen og blive et alvorligt problem henover vinteren.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) opfordrede derfor på pressemødet til at tage imod influenzavaccinen.

Sundhedsmyndighederne er også opmærksomme på problemet. Statens Serum Institut (SSI) skriver på sin hjemmeside:

»I den kommende vinterperiode er der risiko for et sammenfald mellem en høj forekomst af covid-19 og en mulig influenzaepidemi, hvilket kan føre til ekstra høj belastning af sundhedsvæsenet.«

Problemet er bare, at store dele af landets pleje- og sundhedspersonale ikke har taget imod influenzavaccinen.

En vaccine, som både skal beskytte dem selv, men også de sårbare patienter, de behandler.

Lav tilslutning til influenzavaccine

Ifølge SSI har kun i alt 24,7 procent af landets pleje- og sundhedspersonale taget imod influenzavaccinen.

Det er ellers SSI’s mål for 2021/2022-sæsonen, at 95 procent af personerne i pleje- og sundhedssektoren skal vaccineres mod influenza.

Det vækker bekymring hos professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen, at tilslutningen til vaccinen er lav.

»Jeg er uforstående overfor, at personer med en sundhedsfaglig indgang ikke kan se, hvilken situation de bringer samfundet i ved ikke at tage vaccinen,« siger siger Allan Randrup til DR.

»Vi ved jo, at man slås med mangel på personale, og vi får brug for alle hænder hen over vinteren. Og det er meget uhensigtsmæssigt, hvis de skal være hjemme på grund af influenza,« siger han.

Presset hospitalsvæsen

Mandag kunne Overlægeforeningen over for TV 2 berette, at det stigende antal coronaindlæggelser herhjemme er med til at presse hospitalsvæsenet, der både mangler sengepladser og sundhedspersonale til at håndtere de daglige udfordringer.

Det kan du læse mere om her.

Til Lokalavisen.dk kunne Lars Østergaard, ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital (AUH), fortælle mandag, at ressourcerne set med nationale briller er knappe og situationen alvorlig.

»Generelt i Danmark oplever vi et stigende pres. Ressourcerne er knappe. Primært på plejepersonalesiden. Så det er absolut en situation, vi skal tage både alvorligt og seriøst set med nationale briller,« siger Lars Østergaard.

af

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen