Udskamning skaber mere mistillid for ikke-vaccinerede: Forskere peger på, at hårde ord fra statsministeren havde modsat effekt

Da statsministeren løftede pegefingeren over for landets ikke-vaccinerede borgere, skabte det en større mistillid blandt dem, peger ny forskning på.

Artiklens øverste billede
Statsminister Mette Frederiksens hårde tone over for ikke-vaccinerede på pressemødet 8. november kan have skabt øget mistillid til den politiske håndtering af coronapandemien, siger ny undersøgelse. Arkivfoto: Olafur Steinar Gestsson

»Og jeg kan jo ikke understrege nok urimeligheden i, at en lille gruppe potentielt ødelægger det for de fleste af os. (...) Så man skal gå hen og tage den vaccine – ikke kun for sin egen skyld, også fordi, jeg synes, man skylder det i forhold til det resterende samfund.«

Sådan lød det blandt andet fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde 8. november, hvor regeringen med opbakning fra Folketingets Epidemiudvalg indstillede at genindføre coronapasset i samfundet, og det blev som bekendt vedtaget.

Men statsministerens moralske opsang til den ikke-vaccinerede befolkning har ført til et fald i tilliden til coronatiltagene og -strategien blandt netop de ikke-vaccinerede, peger ny forskning på.

Ny, foreløbig rapport viser mere mistillid

I en ny, foreløbig undersøgelse fra Hope-projektet peger tre forskere fra Aarhus Universitet på, at det pres, statsministeren lagde på ikke-vaccinerede borgere under pressemødet har skabt en øget mistillid til pandemi-håndteringen og den overordnede politiske strategi.

Selvom flere danskere tog vaccinen efter pressemødet, har samme pressemøde blandt ikke-vaccinerede øget mistilliden med omkring 11 til 13 procentpoint i forhold til niveauet før, viser undersøgelsen.

»Ved overvejelser om ”pres” som en strategi til pandemihåndtering er det vigtigt at være opmærksomme på de her utilsigtede omkostninger, og hvordan de kan påvirke, hvordan ikke-vaccinerede følger andre sundhedsråd samt deres generelle tillid til det politiske system,« konkluderer forskerne blandt andet i rapporten.

Til Jyllands-Posten siger en af forskerne bag undersøgelsen, postdoc Frederik Juhl Jørgensen:

»Man skal passe på, hvordan man kommunikerer. Det havde måske ikke været nødvendigt at udskamme i så høj grad, som man gjorde på pressemødet.«

Slækker måske på hygiejne- og afstandskrav

Samtidig viser undersøgelsen, at ikke-vaccinerede danskere blev mindre motiverede til netop at yde en fælles indsats i kampen mod corona. Motivationen er målt til at ligge syv til ni procent lavere efter pressemødet, viser undersøgelsen.

»Lavere tillid blandt de ikke-vaccinerede - selv hvis de skulle få en vaccine her og nu - kan resultere i, at de bliver mindre motiverede til at følge andre sundhedsanbefalinger vedrørende hygiejne og afstand,« skriver forskerne i rapporten.

Frederik Juhl Jørgensen uddyber over for Jyllands-Posten:

»Hvis ikke vi gør noget for at begrænse smitten, risikerer vi, at samfundet skal lukke fuldt ned igen senere. Men vores undersøgelse er en påmindelse om, at vi skal være forsigtige med at udskamme bestemte grupper. Når først tilliden er væk, er den svær at genopbygge. Man siger, at det tager 10 gode ting at formilde én dårlig ting.«

Bag analysen står forskerne postdoc Frederik Juhl Jørgensen, postdoc Alexander Bor og professor Michael Bang Petersen - alle fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

Forskernes analyse baserer sig på over 24.934 svar fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år - og indeholder data fra 11. oktober til 21. november. Det er fire uger før pressemødet og frem til to uger efter. Rapporten er et såkaldt ’pre-print’, der er en foreløbig rapport, der skal blive til en forskningsartikel og som endnu ikke er fagfællebedømt.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen