Få overblikket her: Sådan lød hovedpointerne på dagens pressemøde

Onsdag gik sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde frem og stillede sig bag anbefalingerne fra Epidemikommisionen som gendinførelse af mundbind i butikker og offentlig transport, bredere udrulning af coronapasset og en kortere gyldighed af negative tests.

Artiklens øverste billede
Sundhedsministeren Magnus Heunicke (S) vil i morgen torsdag gå til Folketinget for opbakning til blandt andet at genindføre mundbind i kollektiv trafik og detailhandlen. Foto: Jens Dresling / Polfoto

Opdateret 26. november 9.19: Tidligere fremgik det fejlagtigt af faktaboksen nederst, at coronapasset ville gælde i kollektiv transport. Det droppede man, da det ifølge Søren Brostrøm ville være for omfattende at håndhæve.

Smittetallet onsdag lå på et af de absolut højeste niveauer i Danmark set i løbet af hele pandemien. 4.426 danskere er konstateret smittede med corona siden tirsdag.

Onsdag eftermiddag trådte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) derfor frem på et pressemøde og præsenterede sine og regeringens indstillinger til nye coronarestriktioner.

»Epidemien er stadig i vækst over hele landet - i samtlige regioner. Incidensen stiger, og vi har endnu ikke haft et tidspunkt med så høj incidens, som vi har nu,« sagde Magnus Heunicke (S) indledningsvist på pressemødet.

Her gjorde ministeren det klart, at anbefalingerne fra Epidemikommissionen om at genindføre mundbind, udvide kravet om coronapas og nedbringer gyldighedstiden for et negativt testsvar ville alle blive indstillet til Folketinget torsdag om at blive vedtaget.

»Regeringens holdning er klar, vi følger indstillingerne fra kommissionen. I morgen vil jeg søge opbakning til tiltagene i epidemiudvalget,« sagde han.

De nye coronarestriktioner skal herefter igennem Epidemiudvalget, bestående af repræsentanter fra Folketingets partier, hvor det kræver, at der ikke er et flertal mod indstillingerne, før de kan indføres. Det sker torsdag.

»Det er en anden epidemi, vi har. Det er delta-varianten, der dominerer i dag, og den er langt mere smitsom og langt mere farlig for sundhedsvæsenet,« sagde ministeren efterfølgende.

Ifølge sundhedsministeren er tiltagene et nødvendigt supplement til at bremse smitten i samfundet, men han holder fast i, at vaccinerne er det mest effektive våben og opfordrede alle, der er inviterede til tredje stik - den såkaldte booster-vaccine - at tage imod den.

»Revaccination er afgørende, viser tal. Vi skruer voldsomt op for indsatsen og kapaciteten øges. 300.000 skal kunne vaccineres om ugen. Vaccinerne er effektive, men vi har nu evidens for, at effekten falder over tid. Derfor er det afgørende, at vi tager imod den. Hvis der er gået seks måneder fra 2. stik, så kommer der en invitation til boosteren. Det er helt afgørende, at vi alle tager imod det, når det er vores tur,« sagde han.

»Vi vil holde samfundet åbent denne vinter. Vi vil undgå nationale nedlukninger, som vi ser andre steder.«

Forkortelsen af gyldighedsperioden for et negativt testsvar stiller større krav til testkapaciteten, erkender sundhedsministeren. Derfor er man i gang med at opskalere testkapaciteten landet over, forklarer han.

Brostrøm: Vi spolerer den gode stemning

Med på pressemødet var også direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, der ikke lagde skjul på, at genindførelsen af mundbind blandt andet i kollektiv trafik og i dagligvarebutikker er en nødvendighed, ellers ville det ikke blive indført.

»Det er blevet vinter i Danmark. Der har været nattefrost, og vi rykker sammen og indendørs, og vi hygger os, og så kommer vi spolerer den gode stemning med mundbind. Jeg synes selv, det er træls. Tro mig, vi vil ikke anbefale det, hvis vi ikke troede på det,« sagde han.

I alt 4,6 mio. danskere er vaccinerede, og det rettede direktøren for Sundhedsstyrelsen en tak til, mens han også satte et par ord på, hvorfor der skal indføres restriktioner, når så mange er vaccinerede.

»Hvorfor stiger smitten, når jeg har taget vaccinen? Virker de ikke? Jo, det gør de. Det havde set betydeligt værre ud på sygehusene, hvis ikke vi var vaccinerede. Smitten stiger hurtigere end sidste vinter. Vi kan langt hen ad vejen holde sygdommen væk fra sygehusene, derfor er vi nødt til at øge smitteforebyggelsen med de her tiltag,« sagde han og fortsatte:

»Så snart, det ikke er nødvendigt med mundbind, vil vi foreslå at fjerne dem igen. Vi kan leve med det, vi har prøvet det før. Og vi har levet længe i et åbent samfund. Det er ærgerligt, men det er nødvendigt.«

Vacciner beskytter - men effekten falmer

Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut, forklarer, at selvom effekten af vaccinerne aftager over tid, så yder de stadig en effektiv beskyttelse og er et vigtigt redskab i bekæmpelse af smitte.

»Den vigtigste løsning for os alle, det ér vaccinerne. Hos de yngre voksne under 65 kan vi se, at de er effektive. De forebygger to ud af tre infektioner og kan forebygge ni ud af ti indlæggelser.«

Ifølge Henrik Ullum er altafgørende at bevare kontrollen over epidemiens udvikling, og det skal dagens tiltag bidrage til.

»Vi skal booste vaccinationsindsatsen, have et bredere brug af coronapas, en kortere gyldighed af negative tests og desværre indførelse af mundbind.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.