52-årig idømt livstid for sit andet drab: »Der er jo et eller andet galt. Jeg har for anden gang i mit liv dræbt den, jeg elsker«

Retten i Aarhus har idømt Flemming Mogensen fængsel på livstid for drabet på sin tidligere samlever, 43-årige Freyja Egilsdottir Mogensen fra Malling. Parret har sammen to børn.

Artiklens øverste billede
Det var på parrets tidligere fælles bopæl i Veilgårdsparken i Malling, Flemming Mogensen dræbte og parterede sin ekskone i januar 2021. Foto: Presse

Drabet, der i starten af året sendte chokbølger gennem den østjyske by Malling, har fået en foreløbig afslutning.

I starten af februar kom det frem, at den 43-årige Freyja Egilsdottir Mogensen på brutal vis var blevet dræbt af sin eksmand i deres tidligere fælles hjem i Malling.

I en fyldt retssal blev den 52-årige Flemming Mogensen onsdag idømt fængsel på livstid for drab og usømmelig omgang med lig, efter han ved kvælning dræbte sin ekskone og efterfølgende parterede hendes lig.

Ligdelene blev blandt andet gravet ned i haven.

Anklagemyndigheden plæderede for en livstidsdom, mens Flemming Mogensen og hans forsvarsadvokat, Mads Krarup, havde procederet for en forvaringsdom.

Flemming Mogensen havde på forhånd erkendt at have begået drabet. Derfor var retsmødet kun berammet til én dag.

Den tiltalte fremstod afklaret, da vidneforklaringen fra grundlovsforhøret blev læst op. En forklaring han har fastholdt lige siden.

Det var derfor forventet, at der var tale om en tilståelsessag, og der var derfor ingen vidner indkaldt i sagen.

Retsmødet angik således ikke skyldsspørgsmålet, men om den tiltalte skulle idømmes en livstids- eller forvaringsdom.

Drabet i Malling rystede borgerne dybt. Foran huset blev der tændt lys og lagt blomster i dagene efter drabet. Foto: Presse

En dyster fortid

Det er ikke første gang, at Flemming Mogensen bliver dømt for drab.

I 1995 blev han dømt for drab på sin tidligere samlever, som han dræbte med 18 knivstik. Dengang lød straffen på 10 års fængsel.

Freyja Egilsdottir Mogensen arbejdede som SOSU-assistent, og de to mødte hinanden på Pension Skejby, hvor Flemming Mogensens afsonede den sidste del af sin straf for drabet.

Freyja kendte til Flemmings dystre fortid, men det afholdt hende ikke fra at gifte sig med ham i 2013.

Parret har sammen to børn på henholdsvis 5 og 10 år. I 2015 mistede de den 5-årige datters tvilling inden fødslen. En faktor, der ifølge Flemming Mogensen også har haft indflydelse på hans psykiske tilstand.

Freyja Egilsdottir Mogensen fra Malling blev 43 år. Hun arbejdede som SOSU-assistent og havde to børn på henholdsvis 5 og 10 år. Foto: Presse

Det slog klik

I sommeren 2020 gjorde Freyja det forbi mellem parret, men de havde trods separationen et fint samarbejde omkring børnene, forklarede Flemming Mogensen i retten.

Han håbede, at de ville finde sammen igen, men Freyja var begyndt at se en anden mand.

I slutningen af januar i år havde de to aftalt at mødes i Freyjas hjem i Malling. Her opstod der ifølge den dømte »et skænderi, der gjorde ham så vred, at det slog klik for ham«, og han kvalte hende.

For at skaffe beviserne af vejen parterede han liget, som han et par dage senere gravede ned i haven og gemte i nogle sække i et loftsrum, berettede den tiltalte.

En almindelig fængselsstraf er spild af tid. Sidst fik jeg 10 år, men det har intet med længden at gøre. Jeg skal bare blive så rask som jeg kan blive

Flemming Mogensen

Flemming Mogensen meldte sin ekskone savnet efter nogle dage.

Ifølge politiet fik de dog hurtigt mistanke om, at der var sket en forbrydelse. Samme dag, som han selv havde kontaktet politiet, blev han anholdt.

Politiet fandt ligdelene gravet ned i haven, og da Flemming Mogensen blev konfronteret med det, erkendte han drabet og sagde: »Det var nok, fordi de ikke var gravet langt nok ned.«.

Flemming Mogensen blev anholdt 2. februar 2021, hvor han tilstod drabet.

Den dobbelte drabsmand Flemming Mogensen ville have en forvaringsdom, men blev idømt fængsel i livstid. Privatfoto

»Jeg er bange for mig selv«

Flemming Mogensen indrømmede i retten, at jalousi var et afgørende element, og at filmen knækkede for ham den dag.

Efter drabet skrev han beskeder fra Freyjas telefonnummer til hendes arbejdsplads og nye kæreste, så ingen skulle fatte mistanke.

»Jeg havde en idé om, at jo længere tid hun var ”i live”, jo længere tid havde jeg med børnene. Men jeg vidste godt, at det ville få en ende på et tidspunkt,« forklarede han.

»Hvorfor meldte du ikke dig selv?« spurgte specialanklager Jesper Rubow.

»Jeg kunne ikke få mig selv til at indrømme det værste, jeg havde gjort de sidste 25 år.«

Flemming Mogensen forklarede i retten, at han ikke følte, at han var blevet taget alvorligt, og at han havde befundet sig i en depressiv tilstand siden drabet i 1995. Han havde derfor et ønske om en forvaringsdom.

»Der er jo et eller andet galt. Jeg har for anden gang i mit liv dræbt den, jeg elsker. Jeg har brug for kvalificeret hjælp. Jeg er bange for mig selv,« sagde han.

I en mentalundersøgelse fremgår det, at Flemming ikke er sindssyg, men at risikoen for, at han vil gøre det samme i lignende situationer i fremtiden vurderes ekstrem høj.

Videre forklarede Flemming Mogensen, at han er kommet til en erkendelse af sin egen farlighed, efter mentalundersøgelsen er blevet fremlagt for ham.

Jeg kan ikke se et eneste formildende punkt i den her sag. Han gemmer hende, parterer hende, graver hende ned, melder hende savnet til politiet. Han stod ikke ved sine gerninger. Han blev afhørt flere gange og lyver. Denne sag skal ses i det lys. I virkeligheden kommer tilståelsen først, da politiet har fundet dele af Freyja i haven.

Jesper Rubow, specialanklager

Retssagens tvist

Anklager, Jesper Rubow, procederede for lovens strengeste straf - fængsel på livstid. Ifølge ham var der ingen formildende omstændigheder i sagen.

»I skal kende Flemming skyldig i drab og usømmelig behandling af lig,« procederede han.

»Jeg kan ikke se et eneste formildende punkt i den her sag. Han gemmer hende, parterer hende, graver hende ned, og melder hende savnet til politiet. Han stod ikke ved sine gerninger. Han blev afhørt flere gange og løj. Denne sag skal ses i det lys. I virkeligheden kommer tilståelsen først, da politiet har fundet dele af Freyja i haven.«

Forsvarer, Mads Krarup, argumenterede da heller ikke for en mild straf, men derimod en forvaringsdom.

»Flemming skal straffes, det er uomtvisteligt. Vi plæderer ikke for en mild straf. Det er jo ikke sådan at en forvaringsdømt kommer ud efter kort tid. Ifølge en undersøgelse fra Kriminalforsorgen er den tidsmæssige forvaring før mulig prøveløsladelse i gennemsnit 14 år og syv måneder,« siger han.

»Der er en sikkerhed for at Flemming vil være i statens varetægt i lang tid.«

Flemming Mogensen forklarede i sin afsluttende bemærkning, at han ikke var interesseret i en kort straf, men derimod i at få hjælp.

»En almindelig fængselsstraf er spild af tid. Sidst fik jeg 10 år, men det har intet med længden at gøre. Jeg skal bare blive så rask, som jeg kan blive,« lød det.

Flemming Mogensen blev 24. november 2021 idømt fængsel på livstid. Han udbad sig betænkningstid på to uger i forhold til at anke dommen.

Specialanklager Jesper Rubow var tilfreds med sagens udfald:

»Når man på den måde begår drab to gange, så er livsvarigt fængsel for mig at se den rigtige dom. Det er en voldsom og meget tragisk sag, ikke mindst for børnene og den dræbtes familie, og jeg er tilfreds med, at den 52-årige blev idømt den strengest mulige straf,« sagde han efterfølgende i en pressemeddelelse.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.