Fregatten Esbern Snare i ildkamp ud for Nigeria: Danske udsendte dræber fire pirater og sårer én

De danske soldater returnerede ild fra piraterne og handlede i selvforsvar, lyder meldingen.

Artiklens øverste billede
Fregatten Esbern Snare ligger i øjeblikket i Guineabugten, hvor den på vegne af Danmark er med til at gøre indsats over for pirateri i området. Arkivfoto: Anders V. Fridberg/Forsvaret.

Den danske fregat Esbern Snare, der er udsendt til Guineaubugten ud for Nigeria har været i ildkamp med pirater. De danske udsendte har i den forbindelse dræbt fire af piraterne og såret én.

Det oplyser Forsvaret i en pressemeddelelse.

Onsdag reagerede Esbern Snare på oplysninger om forhøjet risiko for pirateri i bugten og sendte en Seahawk-helikopter ud for at observere. Her fandt de en hurtigtgående motorbåd i et område med en række handelsskibe og observerede blandt de otte mænd i motorbåden redskaber, der forbindes med pirateri såsom stiger.

Onsdag aften satte fregatten så frømandskorpset af sted i de såkaldte RHIB-både for at gå ombord i piraternes fartøj. Mens kaldte fregatten piraterne til standsning, men uden held. Herefter afgav man et varselsskud, og piraterne svarede igen ved at åbne ild.

»De danske soldater reagerede herefter i selvforsvar og besvarede ilden fra piraterne,« står der i pressemeddelelsen.

Herefter fulgte en kort ildkamp, hvor fem pirater blev ramt, mens ingen danske soldater blev sårede. Fire af piraterne afgik ved døden.

Efter ildkampen sank piratskibet. De otte pirater er blevet taget ombord på fregatten Esbern Snare, hvor den ene sårede blev behandlet for sine skader.

Stolt statsminister

Statsminister Mette Frederiksen (S) og Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen er i øjeblikket på besøg i området – blandt andet for at besøge Esbern Snare. Et besøg, der nu er aflyst.

Torsdag formiddag reagerede statsministeren på gårsdagens aktion ved et pressemøde.

»Jeg har netop talt med kaptajnen på Esben Snarre. Min taknemmelighed og mine varmeste tanker går til alle derude. Det har været nogle uhyre vanskelige og udfordrende timer for hele besætningen. Og til deres pårørende hjemme i Danmark: I kan være stolte af jeres udsendte,« sagde statsministeren.

Mette Frederiksen bemærkede sig, at onsdagens aktion fra Esbern Snare understreger, at truslen om pirateri i Guineabugten mod civile og handelsskibe er reel, og at den er med til at true international skibsfart og den frie verdenshandel.

»Besætningen på Esbern Snare har med en fælles og dygtig indsats formentlig afværget konkrete piratangreb på skibe her i regionen og dermed ydet et væsentligt bidrag til sikkerheden i Guineabugten,« sagde hun.

»Jeg er glad og stolt over, at Danmark tager ansvar for at bekæmpe pirateri.«

Fregatten Esbern Snare er en såkaldt ASW-fregat, der blandt andet også er udstyret med antiubådsudstyr, og Esbern Snare har været udsendt i Guineabugten siden 24. oktober.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.