EMA godkender coronavacciner til børn fra fem år

Det Europæiske Lægemiddelagentur har torsdag godkendt coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech til brug hos børn i aldersgruppen 5-11 år.

Artiklens øverste billede
Pfizer-vaccinen mod coronavirus er i dag af EMA blevet godkendt til brug på børn ned til fem års-alderen. Arkivfoto: Finn Frandsen.

Pfizer-vaccinen mod coronavirus er torsdag blevet indstillet til brug på børn fra 5 år og opefter i EU.

Det oplyser Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, i en pressemeddelelse.

Ved vaccination af børn i den aldersgruppe nedsættes dosen med en tredjedel og gives, som hos alle andre, med to stik i overarmen med tre ugers mellemrum.

I et forsøg med knap 2.000 børn i aldersgruppen har EMA fundet, at der – selv ved en lavere dosis – ses en effekt, der matcher den effekt, som man oplever hos 16-25-årige med den ’almindelige’ dosis.

I forsøget blev 1.305 børn givet en vaccine og 663 givet placebo. Her fandt man tre smittetilfælde blandt de vaccinerede børn og 16 tilfælde ud af de 663, der ikke fik.

Bivirkninger er de samme

Samtidig konkluderer EMA, at bivirkningerne ved vaccinestikket hos de 5-11-årige ligner de bivirkninger, der ses hos de ældre aldersgrupper, hvor vaccinen allerede er godkendt og taget i brug. I Danmark er det fra 12 år og opefter.

De hyppigste bivirkninger inkluderer rødhed, hævelse og smerte omkring injektionsområdet, træthed, hovedpine, kulderystelser og muskelsmerter, oplyser EMA.

Dermed konkluderes det, at fordelene ved vaccinestik opvejer ulemperne, og derfor vil EMA nu anbefale EU-Kommissionen, at man godkender vaccinen til brug på børn fra fem år og op, skriver de.

Skolebørn spreder smitten

Efterårets stigning i antallet af coronasmittede herhjemme, der onsdag nåede nye højder, er i høj grad båret frem af de uvaccinerede skolebørn.

»Smitten er allerstørst hos skolebørnene, der ikke er vaccinerede,« sagde direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum på et pressemøde torsdag.

Med en godkendelse af Pfizer-vaccinen vil der være mulighed for at give skolebørnene vaccine mod coronavirus og muligvis inddæmme den smitte, der ses i aldersgruppen i øjeblikket.

Selvom EMA godkender vaccinen, er det stadig op til de enkelte EU-lande, om man vil følge anbefalingerne i sin vaccinestrategi.

Over for Ritzau forklarer Sundhedsstyrelsen, at de ingen kommentarer har til EMA’s konklusioner, da de afventer, at anbefalingen går igennem EU-Kommissionen.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.