Professor om vaccination af børn under 12 år: »I hvor høj grad kan vi tillade os, at børnene skal tage én for samfundet«

Professor Allan Randrup Thomsen opfordrer til, at forældre »bliver rigtig godt oplyst«, når de skal tage stilling til, om deres børn skal vaccineres eller ej.

Artiklens øverste billede
De første invitationer til vaccination af børn ned til femårsalderen er allerede blevet sendt ud til forældrene i den specifikke aldersgruppe. Foto: Jonas Olufson

De første invitationer til vaccination af børn ned til femårsalderen er allerede blevet sendt ud til forældrene i den specifikke aldersgruppe.

For som følge af en godkendelse af Pfizer-vaccinen i Det Europæiske Lægemiddelagentur og i EU-Kommissionen godkendte Sundhedsstyrelsen selv torsdag vaccinen til brug på danske børn.

Det annoncerede styrelsen på et pressemøde fredag.

Og her blev det samtidig anbefalet at forældre nu lader deres børn vaccinere.

Frivillig vaccine

På pressemødet slog vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst, fast, at der er brug for mere immunitet herhjemme.

»Vi har brug for at undgå, at smitten går fra børn til forældre og videre til bedsteforældre. Rigtig mange børn er de seneste måneder er blevet smittet,« sagde vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst.

Selvom Sundhedsstyrelsen nu indkalder børn i alderen 5-11 år til at få vaccinationer, understregede Helene Probst dog også fredag, at vaccinationen er frivillig.

Først vil de 10-11-årige blive indkaldt allerede fra lørdag, og så vil de 7-, 8- og 9-årige blive indkaldt før de 5-6-årige.

Alt sammen over de næste 14 dage.

De første vaccinationer af børn vil allerede kunne gå i gang søndag.

Professor: Fortsat ting, vi ikke ved

Professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, påpeger over for TV 2, at situationen herhjemme lige nu er presset på grund af stigende smitte – især blandt børnene.

Det er derfor vigtigt at få bragt smitten ned, understreger han.

Men professoren erkender dog også, at der fortsat er ting, man ikke ved, når det kommer til vaccination af børn.

»I hvor høj grad kan vi tillade os, at børnene skal tage én for samfundet så at sige. Derfor er det vigtigt, at forældre bliver rigtig godt oplyst, når de skal tage stilling til, om børnene skal vaccineres eller ej,« siger Allan Randrup Thomsen til TV 2.

Allan Randrup Thomsen er bekymret for, om immuniteten ved vaccination af børn matcher den immunitet, som børnene ellers ville kunne udvikle ved at have været smittet.

De tilgængelige data på området er nemlig kun baseret på voksne. Og derfor er det svært at spå om, hvordan det vil se ud hos børnene.

Fredag blev der registreret 4.076 nye smittetilfælde med coronavirus.

Ni er døde siden torsdag, og antallet af indlagte stiger med 15 til 426 i alt.

af

Læs også

Del artiklen