Mistænkte tilfælde af ny corona-variant fundet i Danmark

To mistænkte tilfælde er blevet påvist i Danmark hos rejsende fra Sydafrika.

Artiklens øverste billede
To mistænkte tilfælde af den nye corona-variant B.1.1.529 – også kaldet Omicron – er blevet påvist i Danmark hos rejsende fra Sydafrika. Foto: Marius Renner

To mistænkte tilfælde af den nye corona-variant B.1.1.529 – også kaldet Omicron – er blevet påvist i Danmark hos rejsende fra Sydafrika.

Det meddeler Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

De to tilfælde er blevet påvist ved variant pcr-tests, der fangede mutationer, som er kendetegnet for Omicron, »og der er dermed med stor sandsynlighed tale om Omicron,« skriver Sundhedsministeriet.

Det endelige resultat vil dog først kunne bekræftes inden for de næste dage.

»Myndighederne har en begrundet mistanke om, at vi har de første to tilfælde af den nye variant Omicron i Danmark. Varianten er blevet fanget i de variant-PCR-test, som SSI (Statens Serum Institut, red.) laver på positive prøver, og derfor har vi hurtigt fanget varianten,« udtaler Sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

»Vi er et af de lande, der har den mest omfattende overvågning af varianter, og derfor er det ikke overraskende, at vi tidligt finder tilfælde i Danmark,« siger Sundhedsministeren.

I isolation

Personerne, der er smittet, er nu i isolation.

»Myndighederne er i gang med at opspore ud i tredje led – det vil sige, at nære kontakter og disses nære kontakter alle bliver opfordret til at gå i isolation og selvfølgelig at blive testet. Og myndighederne arbejder stenhårdt på at få samme opfordring ud til alle, der var med samme fly, som de smittede,« siger Magnus Heunicke (S).

Den nye corona-variant, B.1.1.529, bekymrer virologer, fordi den har mange flere mutationer i spike-proteinet end normalt, og der er usikkerhed om smitsomheden og om mulig mindre følsomhed overfor vaccinerne, skriver Sundhedsministeriet.

Opdateres ...

Læs også

Del artiklen