Alt tyder på at ulve danner par - og der er formentlig nye rovdyr på vej

En enlig hunulv har efter al sandsynlighed fundet en mage.

Artiklens øverste billede
Hvis der er dannet et nyt ulvepar, er der gode muligheder for, de bliver forældre i løbet af foråret 2022, vurderer forskere.

En hunulv, der har været enlig i længere tid, har højst sandsynligt fundet sig en mage.

Det skriver Naturhistorisk Museum Aarhus i en pressemeddelelse.

De to ulve har fundet sammen ved Skjern i det sydvestlige Jylland. Her har hunulven med det mundrette navn »GW1434f« befundet sig siden januar 2020.

Nu tyder sporforløb og fotooptagelser på, at hun har fået en mage, og aarhusianske forskere arbejder lige på at identificere den nye hanulv. Det sker ud fra en række spytprøver taget ved bidmærker på nedlagt hjortevildt og afføringsprøver samlet i reviret igennem efteråret.

Det er forskere fra Naturhistorisk Museum Aarhus og Aarhus Universitet, der sammen overvåger ulvene i Danmark for Miljøstyrelsen.

Kan være ulveunger på vej

Det er frivillige fra den nationale ulveovervågning, der har eftersøgt og indsamlet DNA-spor på vejene i området og ledt efter sporforløb.

Hvis analyserne bekræfter, at der er tale on et nyt ulvepar, vurderer forskerne, at der er gode muligheder for, de bliver forældre i løbet af foråret 2022.

Ulven er Europas næststørste land-rovdyr, kun overgået af den brune bjørn.

Et vildtkamera i området registrerede den 21. november to ulvelignende dyr på samme billede. Selvom billedet er sløret, stemmer dyrenes størrelse og udseende (lange ben, kompakte tykpelsede kroppe, spidse ansigter, korte halse, buskede haler) så meget overens med ulves størrelse og udseende, at det må betegnes som sandsynligt, at der er tale om to ulve.

Senest har den nationale ulveovervågning modtaget et række fotos, som viser to ulve, hvis størrelse og udseende stemmer overens med en han og en hun. Det kan ifølge forskere med sikkerhed konstateres, at den ene ulv en han. Den anden og mindre ulv ligner hunulven »GW1434f«, som fra tidligere fotos vides at være lidt mere lys i ansigtet end flertallet de danske ulve.

Der er dog ikke grund til at være bange for ulvene, selvom der nu er to af slagsen, melder Naturhistorisk Museum Aarhus. Ulve undgår mennesker, og der er ind til nu ikke observeret problematisk adfærd hos danske ulve. Skulle en ulv i Danmark miste skyhed for mennesker, vil myndighederne straks skride ind, og om nødvendig skride til aflivning, lyder det i pressemeddelelsen.

Når ulve danner par, vil de typisk holde sig inden for et område på 10-20 km på hver led. Selv om et ulvepar kan godt være sammen i over et år, inden de yngler, forventes ulveparret at få hvalpe næste forår.

sb

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen