Den vilde brevkasse: Hvad er det bedste foder til fuglene om vinteren?

Frø, fedt og rent drikkevand er opskriften, hvis du vil have flere fugle i haven om vinteren.

Artiklens øverste billede
Modelfoto: Adobe Stock

Det er blevet vinter og koldt. På denne årstid er mængden af insekter og andre smådyr begrænset. Derfor har nogle fugle brug for ekstra fedt for at holde kropstemperaturen ved lige i de kolde vintermåneder. Ved at sætte fuglefoder ud i din have eller på din altan, kan du derfor være sikker på, at du vil få besøg af flyvende gæster. Selv for den utrænede fuglespotter, kan det være sjovt at følge med i, hvilke fugle der dukker op, og hvilken adfærd disse arter udviser. Eksempelvis ankommer skovspurve i flok og går fuldkommen amok i buffeten, mens en musvit snupper et enkelt frø og flyver væk for at spise i fred.

Forskelligt foder til forskellige næb

Det bedste fuglefoder afhænger af, hvilke fugle du gerne vil tiltrække, da fugle har tilpasset sig forskellige miljøer og fødekilder. Fuglenes næbstørrelse og -form er en tydelig indikation på denne forskel. Solsikkefrø er en favorit hos bl.a. bogfinke og grønirisk, drosler foretrækker lettere rådne æbler og jordnødder er en livret blandt mejser og flagspætter. Nogle fodertyper kan dog lokke mange fuglearter til. F.eks. indeholder en vildfugle-foderblanding mange forskellige typer af frø, og på den måde vil det være muligt at få flere fuglearter på foderbrættet. Et andet hit er fedtkugler, som du selv kan lave ved at smelte palmin i en gryde og herefter tilsætte de fuglefrø, som du ønsker. Vær desuden opmærksom på, at der godt kan gå flere dage, fra du sætter fuglefoder ud, til fuglene opdager fødekilden.

Husk frisk drikkevand

Grundet den tørre kost har frøædende fugle brug for meget væske, så husk at tilbyde fuglene frisk drikkevand. Med et fuglebad, hvor drikkevandet udskiftes dagligt, vil du få flere fugle i haven, og de vil tilmed blive der i længere tid. Har du også mulighed for at tilbyde forskellige vanddybder, vil du igen kunne tiltrække flere fuglearter.

Undgå rotter

Hvis man vil være sikker på at undgå rotter, når man fodrer fugle, er et godt tip kun at fodre fuglene med den fodermængde, som de rent faktisk spiser på en dag. Her skal man selvfølgelig lige finde ud af, hvor hurtigt foderet forsvinder, men ved at holde lidt øje, kan det sagtens lade sig gøre at afpasse mængden nogenlunde hertil.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.