FC København får kritik for at bruge gratis arbejdskraft: Fagforening kalder det »ikke i orden«

Superliga-klubben FC København har slået en stilling op, hvor de søger en massør til deres U19-hold, der ikke skal have løn. Danske Fysioterapeuter er ikke begejstrede og mener, at klubben bør honorere arbejdet.

Artiklens øverste billede
Superliga-klubben FC København får kritik for at søge efter en massør til U19-talentholdet, der ikke vil få løn for arbejdet. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Kunne du tænke dig at arbejde for Superliga-klubben FC København og være en del af U19-talentholdet som massør? Så skal du lægge to-tre timers arbejde om ugen - eftermiddag og aftener - og du skal gøre det gratis.

Sådan lyder det i et jobopslag fra fodboldklubben fra i fredags, hvor de søger en massør til et studenterjob, og det har fået folk på Twitter til tasterne i harsk kritik af topklubben.

Opslaget falder også den konstituerede formand for Danske Fysioterapeuter for brystet.

»Det er selvfølgelig ikke noget, vi er begejstrede for,« siger Brian Errebo-Jensen til Lokalavisen.dk.

»Det er ikke et ukendt begreb. Det er attraktive jobs, og så prøver man at få folk ind ad den vej. Det er måske så attraktivt, at folk vil putte interessetimer i det. Det har vi set før,« siger han.

»Det bør være lønnet«

Brian Errebro-Jensen forklarer, at sport – og særligt elitesport – har en særlig status i samfundet, og det gør det attraktivt at tage jobs inden for feltet. Også for deres medlemmer.

»Men når vi er på det niveau og med de krav, der er til både viden og indsats, så bør det simpelthen være lønnede jobs. Det andet, synes jeg faktisk ikke, er i orden,« siger han.

I stillingsopslaget på FC Københavns hjemmeside fremgår det også, at der stilles krav til den ulønnede massør i forhold til kompetencer.

»Du skal som minimum være certificeret massør eller være begyndt på fysioterapeut-uddannelsen og have erfaring som massør. Det er en fordel, hvis du tidligere har arbejdet med elitesport,« skriver klubben i opslaget.

Og det ærgrer Brian Errebo-Jensen, at netop en klub som FC København ikke aktivt vælger at honorere de studerende, som i forvejen er pressede på tid og økonomi.

»Jeg synes da, de burde sende signalet om, at de honorerer deres medarbejdere – også fordi de forventer noget af dem. Mange af de unge mennesker er jo også nødt til at have fritidsjobs ved siden af for at få det hele til at hænge sammen, så derfor bør man honorere,« siger han og fortsætter:

»Det er noget andet, hvis det er en tidsbegrænset praktik og et par uger under uddannelsen, hvor der ikke er forventning om aflønning. Men når man tager folks fritid, synes jeg, man bør honorere folk for det. Den skillelinje bør man også have i professionel idræt.«

FC Nordsjælland ændrede praksis

Det er ikke kun i hovedstaden, at fodboldklubber bruger ulønnet arbejdskraft.

Den nordjyske fodboldklub AAB har i et stillingsoplsag fra juni-måned søgt assistenter til analyseafdelingen på frivillig basis. Tidligere har også fodboldklubben Brøndby været kritiseret for at hyre kameramænd uden aflønning.

Ligeledes har flere af kritikerne på Twitter fremhævet Superliga-klubben FC Nordsjælland som en klub, der gør brug af ulønnet arbejdskraft på massørområdet.

Klubbens presseansvarlige Mette Andersen bekræfter, at det tidligere har været praksis, men at klubben for et par år siden gik væk fra den model.

»Det korte svar fra os er, at alle får løn. Vores helt klare holdning er, at det ikke er i orden, at folk ikke får løn,« siger hun og fortsætter:

»For to år siden blev spørgsmålet rejst internt i klubben, og så blev det ændret. Vi kiggede på hinanden og sagde: ’Det kan vi gøre bedre.’ Så vi har gjort det før, men vi har besluttet os for at lave det om,« siger hun.

FC København har ikke ønsket at stille op til interview med Lokalavisen.dk, men presseansvarlig Jes Mortensen skriver i en mail:

»Vi overholder den lovgivning og de regler, der er, og er man uenig i dem, så er det lovgiverne, man skal have fat i. Vi er helt åbne omkring, at vi tilbyder værdifuld praktisk erfaring og sparring på højt niveau få timer om ugen, mens man er under uddannelse og får su, så alle ansøgere ved, hvad udbyttet er for dem i jobbet.«

Parken Sport og Entertainment, der ejer fodboldklubben FC København, har tilbage i marts oplyst, at man forventer en omsætning i 2021 på 1.050 til 1.200 mio.kr. og et resultat før skat på 0 til 75 mio.kr.

FC København er i øjeblikket på andenpladsen i den danske 3F Superliga efter FC Midtjylland.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.