Få overblikket: Finanslov-delaftale vedtaget om grøn energi, drikkevand og drivhusgasser

Lørdag indgik regeringen og støttepartierne en ny grøn delaftale om Finansloven, der skal øge den grønne strømproduktion og nedbringe

Artiklens øverste billede
Det var en glad finansminister, Nicolai Wammen, der lørdag præsenterede den grønne delaftale om Finansloven 2022. Arkivfoto: Nils Meilvang/Scanpix

»Jeg er glad for at sige, at vi har lavet en giga-vigtig aftale.«

Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen lørdag til et såkaldt door-step for pressen, hvor det lykkedes regeringen og støttepartierne at indgå en grøn delaftale for finanslovsforhandlingerne.

Regeringen og SF, De Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne er blevet enige om en delaftale, der blandt andet sikrer massive investeringer i havvindmølle-energi.

Samlet set er aftalepartierne gået sammen om at sætte 1,3 mia. kr. på finansloven til nye grønne initiativer, oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Yderligere investeringer i havvind

Delaftalen sikrer, at der skal udbydes yderligere to giga-watt havvind inden udgangen af 2030, hvilket svarer til det årlige elforbrug for cirka 2 mio. danske husstande.

Det sker ved at øge kapaciteten på de i forvejen planlagte havvindmølleparker ved Hesselø i Kattegat og vindmølleparken Thor i Nissum Fjord samt den planlagte energiø ved Bornholm.

Energi-, klima- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) udtaler i en pressemeddelelse:

»Det er en fremragende grøn aftale fuld af initiativer, der accelerer den nye epoke for grøn strøm fra havvind. Stort tak til de visionære grønne partier, som med beslutningen om to nye havvindmølleparker, der kan levere strøm svarende til to mio. husstandes forbrug, sætter endnu mere fart på at nå vores ambitiøse mål. Og vi har travlt for at nå vores klimamål – især målet i 2025. Det er ikke nok, at vi alene reducerer CO2-udledningerne.«

Ingen flyafgifter

Udover havvindmøllerne lægger aftalen op til, at der skal reduceres 0,5 mio. tons drivhusgasser fra for eksempel fangst og lagring af CO2.

Og såkaldt pyrolyse, hvor biomasse opvarmes til omtrent 500 grader uden ilt, som nedbryder materialet og skaber biokul, der holder på kulstoffet samt brændbar gas, der kan bruges i energiproduktion.

Samtidig sætter aftalen penge af til en drikkevandsfond, der skal sikre et giftfrit drikkevand samt at understøtte natur og biodiversitet med marine naturnationalparker i Øresund og Lillebælt.

Flere af støttepartierne har tidligere til TV2 ønsket sig afgifter på flyrejser som et led i den grønne omstilling, men lørdagens delaftale er ikke blevet virkelighed.

Over for mediet siger finansministeren, at med en flybranche, der for nuværende er i knæ, er det ikke optimal timing.

»Derfor er det vores vurdering, at det ikke er det rigtige tidspunkt at indføre en flyafgift nu,« siger Nicolai Wammen til TV2 lørdag.

Læs også

Del artiklen