Museumsdirektør i Den Gamle By undrer sig over restriktioner

»Det er en rigtig grim situation for Den Gamle By. Og det er en trist situation for dem, der havde håbet på at besøge Den Gamle By,« siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn, om de nye restriktioner, der rammer landet søndag morgen.

Artiklens øverste billede
»Det er en rigtig grim situation for Den Gamle By. Og det er en trist situation for dem, der havde håbet på at besøge Den Gamle By,« siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn, om de nye restriktioner, der rammer landet søndag morgen. Foto: Marie Ravn

Lige midt i højsæsonen.

December er bare den travleste tid på året i Den Gamle By i Aarhus, hvor de sidste to uger sagtens kan trække op til 30-40.000 betalende gæster – hvilket ville svare til en omsætning i millionklassen for den aarhusianske kulturinstitution, der er ét af de mest besøgte museer herhjemme.

Men midt i den søde juletid tonede statsminister Mette Frederiksen (S) atter frem på skærmen fredag eftermiddag. Og så blev weekenden ellers skudt i gang med varslingen om endnu en nedlukning, hvor kulturlivet atter stod for skud.

Restriktioner, der atter beordrer landets biografer, teatre, spillesteder, tivolier og museer til at lukke ned.

Denne gang fra søndag morgen klokken 8.00 til og med den 17. januar. Fire uger i alt.

Restriktioner, der blev vedtaget i Epidemiudvalget allerede i timerne efter fredagens pressemøde. Med bred politisk opbakning.

Under den sidste nedlukning i 2020 måtte vi fyre 28 mand. Det var virkelig drastisk. Men vi var tvunget til at skære kraftigt ned og spare på alt muligt. Nu er første prioritet derfor, at vi ikke kommer til at skære ned på personale. Det går simpelthen ikke.

Museumsdirektør Den Gamle By, Thomas Bloch Ravn.

December er den travleste tid

I Den Gamle By står museumsdirektør Thomas Bloch Ravn mildt sagt tilbage med en tom fornemmelse. Museumsdirektøren er ærgerlig. Frustreret. Og han stiller sig til dels uforstående over for proportionaliteten i restriktionerne, der strammer sit greb og det danske kulturliv søndag – men det kommer vi til.

»Det er brandærgerligt. December er jo den travleste tid på året i Den Gamle By? Det er vores højsæson,« indleder Thomas Bloch Ravn.

Og museumsdirektøren fortsætter:

»Vores personale har ligget vandret – i jeg ved ikke hvor lang tid – for at få det hele op at stå. Mange mennesker har glædet sig til at besøge os. Og nu får det hele bare lov til at dø hen i stedet … Det er især ærgerligt, fordi vi ikke bare havde lukket dørene op på vid gab. Allerede i august-september besluttede vi os for at begrænse antallet af gæster i Den Gamle By, fordi vi netop forudså, at der på en god dag nemt kunne komme mange mennesker. Så jeg synes, at vi har været agtpågivende; og vi har sågar krævet coronapas for vores personel før alle andre. Vi har rent faktisk gjort en masse tiltag – og virkelig forberedt os på det her. Så det er bare ekstra ærgerligt at skulle lukke ned.«

Den Gamle By. Foto: Joachim Ladefoged

Undrer sig over restriktioner

Regeringen præsenterede fredag ligeledes danskerne for en række restriktioner i forhold til landets serveringssteder. Her gælder der et indendørs arealkrav på to kvadratmeter per gæst for siddende gæster og fire kvadratmeter for stående. Dertil skal serveringssteder stoppe for udskænkningen af alkohol klokken 22 – og lukke ned klokken 23.

Men det tillader Thomas Bloch Ravn sig at stille sig en anelse kritisk over for.

»Jeg undrer mig virkelig over, at jeg må gå ud og sidde i lokaler på en restaurant på 20 kvadratmeter med 10 andre mennesker, jeg ikke kender, og drikke mig fuld? Og i stedet skal et stort sted som Den Gamle By lukke helt ned? Det forstår jeg simpelthen ikke,« siger museumsdirektøren.

For et par måneder siden tillod Thomas Bloch Ravn sig at råbe vagt i gevær med henblik på den kommende vintersæson, hvor virussen alt andet lige har bedre vilkår.

Her opfordrede museumsdirektøren til rettidig omhu.

»Jeg håbede, at man (myndighederne, red.) reagerede i tide – for ellers ville det endnu engang ende med, at man greb ud efter mere drastiske tiltag. For to måneder siden håbede jeg, at man greb ind. Men det gik som forudsagt; pludselig bliver den store hammer taget i brug. Og det er simpelthen så ærgerligt,« siger Thomas Bloch Ravn og tilføjer:

»Problemet er, at netop vi i Den Gamle By er ekstremt afhængige af egne indtægter, mens mange andre får dækket det meste af deres indtægter af offentlige tilskud. 80 procent af vores indtægter stammer fra publikum. Og det forsvinder nu som dug fra solen.«

Trods kompensationsordninger skal Den Gamle By også selv betale en del af lønningerne til de nu hjemsendte medarbejdere – lønninger som normalvis skulle være finansieret af indtægter fra publikum.

»Under den sidste nedlukning i 2020 måtte vi fyre 28 mand. Det var virkelig drastisk. Men vi var tvunget til at skære kraftigt ned og spare på alt muligt. Nu er første prioritet derfor, at vi ikke kommer til at skære ned på personale. Det går simpelthen ikke. Vores medarbejdere skal føle sig trygge. Det vil vi gøre alt for. For hvis vi ikke har et stærkt og dygtigt personale, kan vi ikke give vores publikum den rette museumsoplevelse i Den Gamle By,« siger Thomas Bloch Ravn.

»En trist situation«

Når restriktionerne den 17. januar forhåbentlig slipper sit ellers faste greb, åbner Den Gamle By til gengæld op til en »decideret lavsæson«.

»Det var nu, vi skulle have tjent vores penge. Når vi først kommer ind i januar, kommer der ikke nær lige så mange gæster. Den Gamle By tjener forholdsvis få penge i januar, februar og marts. Så jeg kunne godt have drømt om, at man havde udvist mere forsigtighed lidt tidligere fra myndighedernes side … For så havde vi måske undgået endnu en nedlukning,« siger Thomas Bloch Ravn.

»Det er en rigtig grim situation for Den Gamle By. Og det er en trist situation for dem, der havde håbet på at besøge Den Gamle By,« slutter museumsdirektøren.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.