Falck deler gratis hjemmetests ud til smittede: Men nære kontakter anbefales fortsat PCR-test

Falck vil fra tirsdag og frem til og med juleaften give alle positiv-testede et testkit med, så husstanden kan hjemmetestes - men det kan ikke erstatte PCR-testen og anbefalingerne for de nære kontakter. Det kan give en rar, hurtig vished om smitten derhjemme, lyder det fra Falck.

Artiklens øverste billede
Fra i morgen og frem til juleaften giver Falck en håndfuld selvtest med hjem, hvis man bliver testet positiv for corona. Arkivfoto: Marcus Emil Christensen.

Julen foregår for de fleste i familiens skød, men da det nuværende niveau af coronasmitte herhjemme er højt, kan det være godt med ekstra sikkerhed forud for familiesammenkomsterne.

Det er i hvert fald devisen fra Falck, der har igangsat et nyt initiativ, hvor borgere, der er testet positive for covid-19 i Falcks testcentre, kan få udleveret to gratis testkit – ti tests i alt - man kan tage hjem og teste de andre i husstanden.

Ifølge Falck selv er det for at få testene derud, hvor de giver mest mening i julen.

»Vi kiggede på, hvordan vi kunne bekæmpe smitte mere effektivt. Vi har svært ved at få mobilisere mere testkapacitet, men har muligheden for akut at selvteste. Vi havde et stort parti (af testkits, red.) og overvejede, hvordan sætter vi dem bedst i spil,« siger administrerende direktør i Falck Jakob Riis til Lokalavisen og fortsætter:

»Hvis man er testet positiv i et testcenter, har man tydeligvis smitte i husstanden, så hvad hvis vi gav ti tests, så smittespredningen i husstanden kunne begrænses, og man ikke behøvede i et testcenter.«

Opfordres alligevel til PCR-tests

Mandag eftermiddag opdaterede Sundhedsstyrelsen retningslinjerne for nære kontakter, så det kun er ved smitte i hjemmet, at en nær kontakt skal gå i isolation.

Hvis man er nær kontakt til en smittet, som det er umuligt at isolere sig fra, opfordrer Sundhedsstyrelsen til, at man tager en hurtigtest hurtigst muligt og går i isolation, indtil syv dage efter den smittede ikke længere har symptomer, hvor man så tager en PCR-test.

Er man nær kontakt, men kan isoleres, er opfordringen, at man lader sig PCR-teste på fjerde- og sjettedagen, men kan bryde isolationen ved en negativ test på fjerdedagen. Den procedure ændrer sig ikke ved at tage en kviktest med hjem fra et Falck-center og bruge den til at teste.

Nære kontakter opfordres stadig til PCR-test.

»Ja, det er rigtigt. Men det kan være svært at få tid nu med det samme, så det kunne godt være, man ville vide med det samme, hvem der slår ud på en kviktest derhjemme. Er der andre smittede? Den afklaring kan være god. Det er et ekstra redskab, det er ikke en erstatning for de procedurer, der er i forvejen.«

Men de personer, der kan hjemmeteste sig selv, de skal vel PCR-testes under alle omstændigheder? Hvilken funktion har det så?

»Jo, men hvis I er fire i husstanden og én er testet positiv, så er det meget rart at vide, om der er andre smittede. Pointen er bare, at du får mere information i stedet for, du har mindre information. Sådan skal du se det,« siger han og fortsætter:

»Der er mange situationer ud over det, som vejledningen kan give, der kan være værdi i at se, om der er stor sandsynlighed for, at man er smittet.«

Gratis tests på Falcks regning

De gratis test, som Falck udleverer, er de samme tests, som dem, virksomheden bruger i sine testcentre i Region Midtjylland, Region Nordjylland og Region Sjælland, forklarer Jakob Riis. Og de gratis testkit deles ud på Falcks egen regning.

»Vi har en dialog med myndighederne om et større nationalt inititativ, men vi er ikke nået til enighed, og så har vi valgt at gå ud med det i vores testcentre. Derfor er det på Falcks egen regning,« siger han.

Selvtest eller hjemmetests, som de også kaldes, er ikke gyldige til at give et grønt coronapas, men Jakob Riis er ikke bekymret for at sprede falsk tryghed i hjemmene ved at lade potentielt positive husstande teste sig selv.

»Man har selvfølgelig ingen garanti for, om folk (der tager testen, red.) har villet søge det rigtige resultat, og derfor kan den ikke bruges som formel dokumentation, for det er et tillidsspørgsmål. Men den er nem at anvende; tager man podepinden, stikker den op i næsen, drejer det rigtige antal gange og venter den korrekte tid, så vil den for testen give et retvisende resultat,« siger han.

Så I er ikke bekymrede over falsk tryghed?

»Nej, vi bekymrer os mere om familier, der ved, de har smitten inden for dørene, men måske har svært ved at få tid til test eller stå i lange køer.«

De gratis testkits vil blive udleveret til folk, der tester positive i et af Falcks kviktest-centre fra den 21. december og frem til 24. december.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.