Partierne har talt: Inger Støjberg smidt ud af Folketinget

Tirsdag eftermiddag var Folketingssalen optaget af debat og afstemning om tidligere udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjbergs værdighed som Folketingsmedlem efter Rigsret-dommen på 60 dages ubetinget fængsel.

Artiklens øverste billede
Inger Støjberg var selv til stede i Folketingssalen tirsdag, da hendes nu tidligere kollegaer stemte for, at den forhenværende minister ikke er værdig til at fortsætte i Folketinget. Foto: Jens Dresling.

Tirsdagens helt store spørgsmål herhjemme fyldte Folketingssalen i knap fire timer: Er Inger Støjberg værdig til at sidde i Folketinget?

»Nej,« lød dommen fra et flertal blandt Folketingets medlemmer.

I alt deltog 116 Folketingsmedlemmer i afstemningen, og heraf besluttede 98, at den forhenværende minister og tidligere Venstre-medlem Inger Støjberg ikke er værdig til at fortsætte i Folketinget oven på sidste mandags rigsretsdom. 18 stemte imod.

Ansvarets åg som Folketingets politiker kan være tungt. Vi må aldrig tage let på de beslutninger, vi træffer. I dag føles det ekstra tungt, da vi skal udvælge, om en kollega kan fortsætte i Folketinget.

Jeppe Bruus, politisk ordfører Socialdemokratiet

Dansk Folkeparti i offensiven

Inden afstemningen blev gennemført kl. 17.11, var tiden sat af til indledende ord fra partiernes ordførere og andre interesserede medlemmer af Folketinget.

»Ansvarets åg som Folketingets politiker kan være tungt. Vi må aldrig tage let på de beslutninger, vi træffer. I dag føles det ekstra tungt, da vi skal udvælge, om en kollega kan fortsætte i Folketinget,« lød det indledende fra Socialdemokratiets politiske ordfører Jeppe Bruus.

I Dansk Folkeparti er vi ikke i tvivl. Inger Støjberg er værdig.

Kristian Thulesen Dahl, politisk ordfører og formand for Dansk Folkeparti

Han indtog talerstolen som den første efter kl. 13.15, og tolv medlemmer fra Dansk Folkeparti rejste sig og udfordrede regeringspartiets repræsentant. Hele eftermiddagen igennem var partiet det mest markante og lagde gentagne gange slet skjul på uenigheden i, at Inger Støjberg stod over for allerede inden afstemningen at blive fundet uværdig.

»I Dansk Folkeparti er vi ikke i tvivl. Inger Støjberg er værdig. Derfor er det beskæmmende, at et flertal herinde vil stemme hende ud,« lød det fra afgående formand i partiet, Kristian Thulesen Dahl, fra Folketingets talerstol.

Partiet lagde i flere ombæringer vægt på, at det ikke var dommen, der skulle diskuteres, men handlingen bag, der burde blive lagt til grund for værdigheds-afstemningen. Her fremhævede repræsentanterne fra Dansk Folkeparti ikke mindst, at socialdemokratiet har tilkendegivet, at de var enige i den politiske beslutning.

»Barnebrude i Danmark, jeg troede, det var løgn, da jeg hørte det, det er selvsagt helt uacceptabelt, og det skal stoppes nu,« citerede Kristian Thulesen Dahl Dan Jørgensen (S) for - som han også har fremhævet det tidligere på året, da Folketinget stemte for rigsretssagen.

Men på vegne af Socialdemokratiet fastholdt Jeppe Bruus, at det ikke var et spørgsmål om handlingen eller den politiske overbevisning, der var dagens omdrejningspunkt, men ene og alene det faktum, at forhenværende minister Inger Støjberg ved Rigsretten sidste mandag blev idømt skyldig for forsætlig overtrædelse af ministeransvarsloven, da hun i 2016 gav instruks om adskillelse af asylpar.

En dom som 25 ud af 26 dommere ved Rigsretten stod bag - og som kostede Inger Støjberg 60 dages fængsel. Det er endnu ikke kendt, hvordan Inger Støjberg skal afsone dommen, men Kriminalforsorgen lægger ifølge Jyllands-Posten op til, at afsoning enten bliver i kvindefængslet i Jyderup eller med fodlænke i eget hjem.

Ud af Folketingets partier har alle på nær Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige ytret forud for dagens afstemning, at de ikke finder Inger Støjberg værdig til at fortsætte.

Forlod salen med det samme

Inger Støjberg tog kort efter afstemningens resultat sine ting og forlod Folketingssalen, mens hun løftede hånden til hilsen til sine nu forhenværende Folketingskollegaer.

Inger Støjberg vinkede farvel, da hun sekunder efter afstemningen forlod Folketingssalen. Foto: Jens Dresling.

Efter afstemningen udtalte hovedpersonen sig kort til DR.

»Jeg vil hellere stemmes ud af mine kolleger end af danskerne for at have vendt det blinde øje til de piger, der kom hertil som barnebrude,« sagde hun til DR.

Hvad hun skal nu, vil hun ikke sige noget om endnu - men afviste ikke at genopstille til et senere valg.

»Når først jeg har udstået min straf, så kan jeg vende tilbage - det kan også være her til.«

Inger Støjberg mister efter afstemningen sit såkaldte Kommandørkors, som skal afleveres til dronningen, og får fra dags dato ikke løn fra Folketinget, der ifølge ft.dk lyder på et grundvederlag på 58.672,42 kr. før skat samt et omkostningstillæg på 5.360,92.

Hun bevarer sin minister- og folketingspension, og Inger Støjberg får også muligheden for at genopstille til næste folketingsvalg, hvor alt for nuværende tyder på, at hun har støtte nok bag sig til at blive valgt ind igen.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.