Arbejdsmarkedet skriger på hænder: Alligevel er hver tredje corona-ledige ikke i arbejde
Det er især svært for personer over 60, tyder det på, hvor knap halvdelen af de, der mistede jobbet på grund af corona, er tilbage i arbejde, viser ny undersøgelse.
- Få de seneste nyheder direkte i din indbakke – modtag vores daglige nyhedsbrev.
- Tip os – hvis du har en god historie.
- Følg Lokalavisen.dk på Facebook - klik her.
For rigtig mange danskere betød den første coronanedlukning af samfundet i foråret 2020 samtidig også et farvel til arbejdsmarkedet. Omkring 70.000 mistede arbejdet som følge af nedlukningen. Og vejen tilbage har for mange ikke været nem.
For mere end en tredjedel, over 20.000, er endnu ikke kommet tilbage i arbejde halvandet år efter.
Det viser en undersøgelse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har lavet for Finans.dk.
65 procent af de mennesker, der mistede jobbet under nedlukningen er tilbage på arbejdsmarkedet, men omvendt står 35 procent - over en tredjedel - stadig uden for jobmarkedet, og det undrer chefanalytiker i AE, Emilie Agner Dam.
»Med den mangel på arbejdskraft, som der er, havde jeg forventet, at flere ville være tilbage i job. Her er i hvert fald et arbejdskraftpotentiale, som vi ikke rigtig har råd til at gå glip af,« siger hun til Finans.
Værst ser det ud for de danske corona-ledige over 60 år - her er over halvdelen af de, der mistede jobbet, ikke kommet tilbage i arbejde endnu.
Det får Fagbevægelsens Hovedorganisation til at rette skarp kritik mod arbejdsgiverne.
»Det gør mig rasende, når arbejdsgiverne afviser de mange dygtige, stabile og loyale medarbejdere over 60 år. Det giver seriøst ingen mening, at de gerne (gen)ansætter folk i 50’erne, men så snart dåbsattesten viser 60 år, er døren lukket. Virksomhederne bliver nødt til at ændre den kultur. Vi skal arbejde, til vi er langt op i 60’erne, så det er fuldkommen uacceptabelt at fravælge seniorerne,« siger formand Lizette Risgaard til Finans.dk.
sbl