Få de vigtigste meldinger fra pressemødet: »Det er sundhedsmæssigt forsvarligt at sende børn og personale tilbage i skole – ellers ville vi ikke gøre det«

Børne- og Undervisningsministeriet afholdt tirsdag pressemøde om rammerne for børnenes tilbagevenden til skolerne.

Artiklens øverste billede
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil under Børne- og Undervisningsministeriets pressemøde om rammerne for børnenes tilbagevenden til skole i Eigtveds Pakhus. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

»Det er godt, at børnene igen kan vende tilbage til skolerne. Og det skal være trygt at vende tilbage, så derfor bliver hverdagen ikke helt som den plejer.«

Sådan indledte børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på tirsdagens pressemøde, der omhandlede rammerne for børnenes tilbagevenden til skolerne den 5. januar.

Børne- og undervisningsministeren understregede, at myndighederne så vidt muligt har forsøgt at finde den rette balance mellem elevernes behov og den aktuelle sundhedsmæssige situation i Danmark.

Og restriktionerne for eleverne er derfor lavet i et tæt samarbejde mellem sundhedsmyndighederne og de instanser, der har med skolerne at gøre, slog Pernille Rosenkrantz-Theil derudover fast.

Børne- og undervisningsministeren er sikker på, at børnene kan vende tilbage til skolerne uden at gå på kompromis med sundheden for eleverne, lærerne og forældrene.

Skal testes to gange om ugen

På Pressemødet fremlagde Pernille Rosenkrantz-Theil derfor også de restriktioner, der den kommende tid skal sikre en tryg og sikker hverdag ude i klasselokalerne.

»Det er sundhedsmæssigt forsvarligt at sende børn og personale tilbage i skole og selvfølgelig også tilbage i dagtilbuddene – ellers ville vi ikke gøre det,« sagde Pernille Rosenkrantz-Theil.

»Det bliver med et stort fokus på en organisering i stamklasserne – eller på stuerne i daginstitutionerne. Forældre skal have mundbind på i forbindelse med besøg på skoler og institutioner. Afleveringen (af børn, red.) skal foregå udendørs. Dertil kommer et omfattende test-setup, som både omfatter det test-setup, vi i forvejen kender til fra før jul, men som også suppleres af et test-setup med mulighed for hjemmetest. Selvfølgelig et stort fokus på hygiejne og en kæmpe udrulning af vacciner til skolebørn – og tredje stik til alle medarbejdere, efterhånden som man bliver indkaldt,« sagde Rosenkrantz-Theil.

Dertil anbefales det, at alle elever fra 1. klasse samt personalet i grundskolerne bliver testet to gange om ugen – der er mulighed for gratis selvtest.

Der bliver indført et krav om mundbind eller visir for forældre i grundskolen.

Derudover bliver skolerne både opfordret til ikke at blande elever på tværs af klasserne samt at aflyse alle sociale arrangementer.

Mistrives uden fællesskabet

Formanden for Kommunernes Landsforenings Børne- og Undervisningsudvalg, Thomas Gyldal Petersen, var den næste i talerrækken:

»I morgen er en helt særlig dag for landets skoleelever, der efter en tid med fjernundervisning og juleferie nu skal tilbage i skole med klassekammerater, lærer og pædagoger. Og det ved jeg, at rigtigt mange børn glæder sig til,« lød det fra Thomas Gyldal Petersen.

»Vi ved, at nogle børn mistrives, når de mangler fællesskabet med kammerater, lærer og pædagoger. Så det at være sammen fysisk i skolen er vigtigt af flere årsager. Der har været og er et kæmpe arbejde i gang ude i alle landets kommuner for at sikre en rigtig god skolestart i morgen for alle elever,« sagde han.

Thomas Gyldal Petersen understregede, at Kommunernes Landsforening i den kommende tid dagligt vil være i kontakt med landets kommuner for at sikre, at alle skoler har de nødvendige informationer til at kunne sikre en velfungerende hverdag.

Ifølge formanden for Kommunernes Landsforenings Børne- og Undervisningsudvalg er én af de vigtigste redskaber til at sikre en god tilbagevenden, at børnene møder op nytestet og raske i skolerne onsdag den 5. januar.

»Derfor sender vi en opfordring til alle forældre om at sørge for at teste børnene jævnligt,« lød det.

»I morgen er en helt særlig dag for landets skoleelever, der efter en tid med fjernundervisning og juleferie nu skal tilbage i skole med klassekammerater, lærer og pædagoger. Og det ved jeg, at rigtigt mange børn glæder sig til,« lød det fra Thomas Gyldal Petersen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mistrivsel kan have alvorlige følgevirkninger

Vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst, startede med at understrege, at det er vigtigt at tage højde for børnenes trivsel.

»Det er afgørende at sige, at den mentale mistrivsel, der kan opstå hos børn, der dag ud og dag ind er i skole derhjemme, alene på børneværelset, og ikke har daglig kontakt med både lærere og kammerater, kan have alvorlige følgevirkninger både for børnenes sociale liv og indlæring,« sagde Helene Probst.

Samtidig slog Helene Probst fast, at børnenes tilbagevenden til skolen uundgåeligt vil resultere i mere smitte.

»Vi skal begynde at vænne os til, at corona er en sygdom, der er kommet for blive. En sygdom, som vi derfor også er nødt til at håndtere på skolerne og i børnenes hverdag. Det bliver nødvendigt, at vi accepterer en vis smitte blandt børnene i den kommende tid. Fordi prisen for fuldstændigt at undgå smitte blandt børnene simpelthen er for høj i forhold til børnenes mentale trivsel,« lød det fra vicedirektøren i Sundhedsstyrelsen.

Helene Probst påpegede desuden, at eleverne gerne skal holde frikvarter med stamklasserne og så vidt muligt prøve at undgå at stimle sammen.

Dertil kom hun med en række råd til forældrene om bl.a. at få børnene vaccineret samt undlade at sende et sygt barn i skole eller i dagtilbud.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Opdateres …

af

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.