Skoleelever vender tilbage: Flere undervisere fortsat bekymrede over genåbning

Onsdag vender de danske skoleelever tilbage til klasselokalerne, og det glæder man sig over i Danmarks Lærerforening, men savner samtidig flere tiltag, der øger trygheden for de mange lærere, der stadig er bekymrede over at skulle tilbage i klasselokalet.

Artiklens øverste billede
Formand for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen, glæder sig også over eleverne tilbagevenden, men savner stadig, at der blev gjort mere for at forhindre skolelukninger og gøre hverdagen tryg for lærerne. Arkivfoto: Jens Dresling.

Klokkerne ringer onsdag atter ind, og klasselokalerne fyldes på landets folkeskoler, når de elever, der blev sendt hjem fra skole 15. december, vender tilbage til den fysiske undervisning.

Det stod klart på et pressemøde med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) tirsdag formiddag.

»Det er godt, at børnene igen kan vende tilbage til skolerne. Og det skal være trygt at vende tilbage, så derfor bliver hverdagen ikke helt som den plejer,« sagde hun indledningsvist tirsdag, inden hun præsenterede en række tiltag for elevernes tilbagevenden.

Hos lærernes fagforening, Danmarks Lærerforbund, tilslutter man sig tiltagene, der blev fremlagt på dagens pressemøde, forklarer formand Gordon Ørskov Madsen til Lokalavisen.

»Alt det, der skal gøre det trygt og sikkert at komme tilbage til skolen, det skal tages alvorligt, så alle får en tryg og sikker hverdag, som det er muligt. Det skal være en glæde for alle at starte i skole, og vi skal sørge for, at de bekymringer, som nogle har, bliver så små som muligt,« siger han, men påpeger, at han også gerne så flere tiltag indført.

Ønsker at tage smitten i opløbet

Lærerforeningens formand så nemlig gerne flere muligheder for at sætte tidligere ind ved smitteudbrud, så skolerne undgår at lukke. Det ville være bedre at kunne tage et højt smittetryk i opløbet i stedet for at sende først én, så flere klasser hjem for til sidst at lukke en skole helt ved udbrud.

»Vi skal forsøge, alt hvad vi kan at holde skolerne åbne, men løber smitten løbsk på en skole, så kan vi risikere, de bliver nødt til at lukke, og det er der ingen, der ønsker, samtidig med det vil være synd for eleverne,« siger han og fortsætter:

»Det er ret sandsynligt ud fra de eksempler vi har fra december, at smitten udvikler sig hurtigt på nogle skoler, hvor man er tæt sammen i klasselokalerne. Vi skal måske sætte ind tidligere med nogle yderligere tiltag, der gør, at vi kan begrænse smitten i stedet for at lukke skoler. «

Konkret savner formanden en mulighed for at dele eleverne op i endnu mindre grupper end stamklasserne, der så kunne skiftes til fysisk fremmøde. Samtidig ser han en fordel at bruge muligheden for at lave nødundervisning og dermed give eleverne færre timer i en periode.

»Vi må hele tiden have for øje, hvad alternativet er til ekstra tryghed og sikkerhed. Hvis det er, at skolerne lukker, er det måske mest hensigtsmæssigt, at vi giver mulighed for at dæmpe smitte i stedet for at lukke skolen,« siger han.

Flere lærere stadig utrygge ved tilbagevenden

Gordon Ørskov Madsen forklarer, at der er flere lærere, der er utrygge ved at vende tilbage til undervisningen. Det er langt fra alle lærere, understreger han, men der er nogle, for hvem arbejdssituationen fra onsdag stadig er behæftet med bekymring.

»Man er bekymret over at skulle tilbage og være så tæt i små klasselokaler, og det at se, at smitten breder sig, når man måske selv er i en situation med kronisk sygdom eller andet, som gør, at man er udsat og bliver nervøs,« siger han.

Han påpeger, at lærere og pædagoger i løbet af december markerede sig blandt de faggrupper, hvor smittetrykket har været størst. De seneste tal fra Statens Serum Institut viser også, at positivprocenten i faggruppen pr. 27. december lå højere end i social- og sundhedsvæsenet.

Et billede, som formanden mener vil fortsætte, som skolerne åbner igen. Derfor ønsker foreningen flere muligheder ved smittestigning.

»Vi skylder at tage mest muligt hensyn til de personer, samtidig med vi holder skolerne åbne,« siger han.

Er det i din optik så forsvarligt, at eleverne kommer tilbage?

»Ja, det er det, for det siger myndighederne, og så henholder vi os til det. Jeg vil så også tage ministeren på ordet, når hun siger, at skulle smitten udvikle sig, må vi tage affære, for så er det ikke trygt at komme i skole, og det skal det være.«

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) præsenterede rammerne for skoleelelevernes tilbagevenden på et pressemøde tirsdag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Eleverne holdes til én klasse - lærerne skal rundt

En af lærernes fortsatte bekymringer forud for onsdagens genåbning er, at selvom eleverne skal holde sig til én stamklasse, så skal lærerne stadig varetage undervisning på tværs af klasserne, og derved kommer de i løbet af en skoleuge i kontakt med mange mennesker, forklarer Gordon Ørskov Madsen.

»Den del er der ikke taget højde for i de anbefalinger, der er sendt ud fra myndighederne, og det skaber utryghed blandt en række lærere.«

Samtidig er der heller ikke givet mulighed for lærerne at benytte sig af mundbind - kun visir - ved undervisning, og det, mener Gordon Ørskov Madsen, kunne give lærerne mere tryghed, også selvom argumentet imod er, at det er vigtigt for eleverne at se underviserens ansigt.

»Det mener jeg klart også er vigtigt, men der er nogle af lærerene, der har udtrykt ønske om at bruge det i tilfælde af, at smitten stiger. Jeg mener ikke, det skal være obligatorisk, men der skal være en mulighed for det,« siger han.

Glæde over genåbning

Selvom Gordon Ørskov Madsen og flere af medlemmerne i Danmarks Lærerforening stadig savner svar oven på tirsdagens pressemøde, skal der ikke herske tvivl om, at det er glædeligt, at eleverne nu kan komme tilbage i skole onsdag.

»Vi kan have vores bekymringer, men det er en kæmpe glæde, at eleverne kommer tilbage, og vi kan gennemføre undervisning og holde fast i det fællesskab, som skolen er. Det skal vi huske. Min pointe er bare, at vi skal også huske at passe på hinanden og være opmærksomme på, at det er en bekymrende arbejdssituation for nogle - og bekymrende også for elever og familier,« siger formanden.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.