På pressemødet kunne de ikke svare på spørgsmålet – men nu forklarer Sundhedsstyrelsen sig

Ugentlige tests kan udgøre en ekstra belastning for børnenes trivsel, lyder forklaringen fra Sundhedsstyrelsen.

Artiklens øverste billede
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, formand for Kommunernes Landsforenings Børne- og Undervisningsudvalg Thomas Gyldal Petersen, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst samt faglig direktør i Statens Serum Institut Tyra Grove Krause under Børne- og Undervisningsministeriets pressemøde om rammerne for børnenes tilbagevenden til skole, i Eigtveds Pakhus. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Onsdag vender de danske folkeskoleelever tilbage til skolebænken. Og når klasseværelserne atter er fyldte, er det med en opfordring om fra sundhedsmyndighedernes side, at 1. klasse og opefter samt lærere sørger for at lade sig teste to gange om ugen med en kviktest.

Det understregede børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på tirsdagens pressemøde, der handlede om rammerne for genåbningen af folkeskolen.

Men opfordringen gælder dog ikke skoleeleverne i 0. klasse, også kaldet børnehaveklassen.

Og den beslutning undrer formanden for børnehaveklasseforeningen, Marianne Giannini.

»Vi synes, det er underligt, at en hel personalegruppe skal gå på arbejde med børn, der ikke skal testes,« sagde Marianne Giannini til Ritzau tirsdag som en reaktion på børne- og undervisningsministerens udmeldinger på pressemødet.

Onsdag vender de danske folkeskoleelever tilbage til skolebænken. Og når klasseværelserne atter er fyldte er det med en opfordring til fra sundhedsmyndighedernes side at 1. klasse og opefter samt lærere sørge for at lade sig teste to gange om ugen med en kviktest. Det understregede børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på tirsdagens pressemøde der handlede om rammerne for genåbningen af folkeskolen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vil undgå ekstra belastning

På selve pressemødet om genåbningen af folkeskolen blev Pernille Rosenkrantz-Theil rent faktisk spurgt ind til, hvorfor 0. klasse ikke var blevet inddraget i teststrategien.

»Det er en anbefaling, vi har fået fra sundhedsmyndighederne,« svarede Pernille Rosenkrantz-Theil, der samtidig gav ordet videre til faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI), Tyra Grove Krause.

Men SSI-direktøren kunne ikke umiddelbart på stående fod diske op med en konkret forklaring.

Efterfølgende har TV 2 dog været i kontakt med Sundhedsstyrelsen i forhold til spørgsmålet om, hvorfor sundhedsmyndighedernes anbefaling om ugentlige tests ikke omfatter 0. klasse-eleverne.

Dertil svarer Sundhedsstyrelsen i et skriftligt svar:

»Sundhedsstyrelsen har udelukkende rådgivet om ikke at tage 0. klasserne med, da det generelt er svært at teste de mindre børn, og at 0. klasserne stadig er så nye i skolen, at ugentlige test blev vurderet til at udgøre en ekstra belastning for deres trivsel og skoleoplevelse.«

»Det er vigtigt at understrege, at 0. klasser – som alle andre – skal testes og blive hjemme, hvis de er syge eller har symptomer på covid-19.«

På selve pressemødet om genåbningen af folkeskolen blev Pernille Rosenkrantz-Theil rent faktisk spurgt ind til hvorfor 0. klasse ikke var blevet inddraget i test-strategien. »Det er en anbefaling vi har fået fra sundhedsmyndighederne,« svarede Pernille Rosenkrantz-Theil, der samtidig gav ordet videre til faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI), Tyra Grove Krause. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

»Sundhedsmæssigt forsvarligt«

tirsdagens pressemøde understregede Pernille Rosenkrantz-Theil, at det er »sundhedsmæssigt forsvarligt« at sende børn og personale tilbage i skole.

»Ellers ville vi ikke gøre det,« lød det fra Pernille Rosenkrantz-Theil.

Derefter fremlagde børne- og undervisningsministeren de restriktioner, der den kommende tid skal sikre en tryg og sikker hverdag ude i klasselokalerne.

»Det bliver med et stort fokus på en organisering i stamklasserne – eller på stuerne i daginstitutionerne. Forældre skal have mundbind på i forbindelse med besøg på skoler og institutioner. Afleveringen (af børn, red.) skal foregå udendørs. Dertil kommer et omfattende test-setup, som både omfatter det test-setup, vi kender til fra før jul, men som nu også suppleres af et test-setup med mulighed for hjemmetest. Selvfølgelig et stort fokus på hygiejne og en kæmpe udrulning af vacciner til skolebørn – og tredje stik til alle medarbejdere, efterhånden som man bliver indkaldt,« sagde Rosenkrantz-Theil.

Dertil anbefales det, at alle elever fra 1. klasse samt personalet i grundskolerne bliver testet to gange om ugen – der er mulighed for gratis selvtest.

Der bliver indført et krav om mundbind eller visir for forældre i grundskolen.

Derudover bliver skolerne både opfordret til ikke at blande elever på tværs af klasserne samt at aflyse alle sociale arrangementer.

af

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.