Udendørs lys: Så meget kan du spare med lamper med sensor

Hvor meget strøm bruger du på udendørs lys? Tjek, hvad det koster om året at have udendørs lamper tændt.

Artiklens øverste billede
En udendørs lampe med bevægelsessensor lyser op, når nogle går forbi dem. Det kan mindske risikoen for indbrud og reducere din elregning. Foto: Videncentret Bolius

Med udendørs belysning kan du lyse din grund smukt op i mørket, og samtidig mindsker det risikoen for indbrud.

Når dagslyset svinder ind til under 45 lux (til sammenligning er der mellem 200-500 lux under en arbejdslampe), giver det mening at tænde lyset.

Men når du er indendørs, er det ikke sikkert, du får gavn af, at lyset er tændt konstant udenfor, og det gavner heller ikke elregningen. Med sensorlamper med bevægelsesføler, lysføler/skumringsrelæ eller tidsindstillet tænd/sluk-ur, kan du styre, hvornår lyset i de udendørs lamper er tændt. Du kan også styre udendørs lys med din telefon.

Hvad koster det at have udendørs lys tændt hele natten?

I Danmark er der i gennemsnit 4.300 mørke timer (under 45 lux) årligt, hvilket svarer til et gennemsnit på 11,8 timer i døgnet (det præcise antal afhænger naturligvis af årstiden).

Men hvad koster det egentlig at have udendørs lamper tændt hele natten?

I en have, hvor 5 lamper er tændt 11,8 timer i døgnet og med en elpris på 2,5 kr., er prisen om året:

• LED-pære, 7 watt: 375 kr.

• Sparepære, 10 watt: 540 kr.

• Halogen-glødepære, 30 watt: 1.625 kr.

• Glødepære, 40 watt: 2.155 kr.

Derudover har pærens levetid betydning for den samlede pris. Som udgangspunkt har halogen- og glødepæren kortest levetid på ca. et år, sparepæren holder i 5-10 år og LED-pæren 10-15 år.

LED-pærer er det bedste valg til udendørs lys, da de kan holde til både varme og kulde, er strømbesparende og holder længst.

Energibesparende løsninger

I stedet for at lyse udearealerne op, når du alligevel sover, kan du få udendørs lamper, som tænder enten ved bevægelse, tidsindstilling, eller ved styring via wi-fi. Det er både mere energirigtigt og billigere.

Hvor meget det koster i strøm at have udendørslamper, som selv kan tænde og slukke, afhænger af, hvilke du har, og hvordan du indstiller dem.

Bevægelsesfølere: Videncenter for Energibesparelser vurderer, at en bevægelsessensor kan spare dig for 2.800 tændte timer årligt – svarende til 7,7 tændte timer i døgnet. Med samme eksempel med 5 lamper, vil en bevægelsesfølende lampe med LED-pære reducere prisen fra 375 kr. årligt til 245 kr. Har lamperne glødepærer går regningen fra 2.155 kr. årligt til 1.405 kr. Undgå en sensor (eller indstilling af sensor), som er alt for følsom. Så risikerer du, at den tænder hver gang katten render forbi, eller når vinden rusker i buskene. Sæt den også et sted, hvor den fx ikke registrerer aktivitet på fortovet.

Tidsindstillede følere: Hvis du indstiller dine lamper til at slukke 6 timer om natten (fx, så de kun er tændt i vågne, mørke timer), kan du reducere timeforbruget til 2.058 timer om året. Ved 5 lamper med LED-pærer svarer det til en samlet årlig regning på 180 kr., mens prisen med glødepærer løber op i 1050 kr. årligt. Husk at indstille føleren sådan, at lamperne ikke er tændt i lige så mange timer om sommeren som om vinteren.

Wi-fi: Du kan få et bredt udvalg af lamper, som kan styres med wi-fi gennem din telefon. Du kan derfor helt selv vælge, hvordan lamperne skal indstilles. En egentlig beregning kan derfor ikke laves, men du kan prøve at bruge beregneren på SparEnergi.dk til at se din strømpris.

Brug solcellelamper

Du kan reducere brugen af elektriske lamper, hvis du supplerer med solcellelamper der, hvor du blot har brug for hyggelig belysning.

Da solcellelamper udelukkende kører på solenergi, kan de være et godt supplement til udendørs belysning. De fleste solcellelamper kan ikke konkurrere med elektriske lamper, når det kommer til jævn belysning og lang lysrækkevidde. Men de fleste har steder udendørs, som kun lyses op for dekorations og hyggens skyld.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.