Ny vurdering: Epidemikommission anbefaler at fastholde restriktioner

På trods af ønsker fra flere sider om at lempe restriktionerne mod smitte med coronavirus anbefaler Epidemikommissionen, at restriktionerne fortsætter.

Artiklens øverste billede
Der er fortsat grund til at holde fast i de gældende coronarestriktioner, lyder det i ny vurdering fra Epidemikommissionen onsdag. Arkivfoto: Marius Renner.

Der er ikke noget, der tyder på, at de gældende coronarestriktioner lempes, før de udløber den 16. januar. I hvert fald ikke, hvis man spørger den nedsatte ekspertgruppe, Epidemikommissionen, der løbende vurderer og orienterer Sundhedsministeriet om pandemi-tiltag.

I en ny vurdering, Epidemikommissionen udsendte onsdag, frarådes en lempelse af de gældende coronarestriktioner.

»Det er Epidemikommissionens vurdering, at en yderligere forøgelse af samfundsaktiviteten derudover, ved en samtidig lempelse af restriktionsniveauet i øvrigt, vil kunne være forbundet med forøget risiko for, at der vil kunne ske en overbelastning af sygehusvæsenet,« lyder det fra kommissionen.

Positive data kalder på lempelser

De seneste dage har ny viden om den fremherskende Omikron-variant ellers fået både politikere og eksperter til at kalde på lempelser af de gældende restriktioner.

Mandag udtalte faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI), Tyra Grove Krause, at risikoen for at blive indlagt ved smitte med Omikron-varianten var omtrent halvt så stor som ved smitte med Delta-varianten ifølge de seneste data.

Det fik sundhedsordførerne fra Venstre og De Konservative til at kalde på en gennemgang af de gældende restriktioner, og en vaccineforsker og professor i molekylærbiologi ved Københavns Universitet mente, at det var tid til at lade smitten løbe løbsk blandt de vaccinerede.

»Det er en helt klar fordel, hvis vi kan få Omikron-varianten til at slå den mere farlige Delta-variant af banen. Det ville generelt give et meget mildere sygdomsbillede,« sagde Ole Frilev Olesen blandt andet til TV2 onsdag.

Epidemikommissionen fastholder

Den model er der altså ikke opbakning til i seneste vurdering fra Epidemikommissionen, der bemærker sig, at skolernes genåbning onsdag og en genoptagelse af indendørs aktiviteter i foreningslivet kan forventes at medføre øget samfundsaktivitet, ligesom også juledagene stadig spiller ind.

Restriktionerne bør derfor fastholdes for fortsat at holde styr på epidemien, lyder det.

»Det er Epidemikommissionens vurdering, at de indførte restriktioner sammen med den fremrykkede revaccinationsindsats har haft en afgørende effekt på den nuværende epidemisituation, herunder i forhold til at holde indlæggelserne på et håndterbart niveau hen over julen.«

Ny smitterekord

Onsdag markerede også det højeste antal nye smittede overhovedet mål i Danmark under pandemien. 28.282 danskere er det seneste døgn konstateret smittet med coronavirus, mens antallet af indlagte med covid-19 falder med ti til 784.

sbl

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.