Dansk Folkeparti: Musikere skal have ren straffeattest for at give koncerter

Retsordfører i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, mener, at det skal kræve en ren straffeattest at træde op på scenen til koncerter med statsstøtte.

Artiklens øverste billede
Den dansk-somaliske rapper Jamaika med det borgerlige navn Sharmarke Omar Ali afsoner i øjeblikket en dom for et knivoverfald i Esbjerg. Her ses han på Roskilde Festival i 2016. Arkivfoto: Melissa Kühn Hjerrild

Vil man optræde på scenen på et statsstøttet spillested herhjemme, så skal man kunne vise en ren straffeattest.

I hvert fald hvis det står til Dansk Folkeparti.

Musikere, der gennem deres sange og optrædener glorificerer kriminalitet, er et problem, og det skal ikke være tilladt at optræde på statsstøttede scener, hvis man er tidligere straffet, mener partiet.

Retsordfører Peter Skaarup har derfor fremstillet et spørgsmål til kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) tilbage i december på baggrund af en artikel i BT, der beskriver en sammenfletning mellem især hip-hop-miljøet og organiseret kriminalitet.

Han vil have ministeren til at tage stilling til artiklen og til at redegøre for, »hvordan regeringen agter at løse problemet med, at kunstnere og pladeselskaber, der samarbejder med kriminelle, kan opnå produktionsstøtte, kulturstøtte mv. eller adgang til offentlige arrangementer, spillesteder og festivaler«.

Promoverer at være kriminel

I radioprogrammet ’Babylon’ på 24Syv konkretiserede Peter Skaarup tidligere på ugen, hvorfor Dansk Folkeparti ser det som et problem, at musikere med pletter på straffeattesten optræder - og i nogle tilfælde ifølge retsordføreren bruger musikken til at hylde det kriminelle liv.

»Når vi har forbilleder inden for musikverdenen, som er med i banderne og promoverer det at være kriminel i deres sange, så skaber det en rekruttering af unge mennesker ind i kriminelle miljøer, som vi skal bekæmpe på alle måder, og det er derfor, vi er gået til kulturministeren med et ønske om, at man ikke lader kriminelle med pletter på straffeattesten optræde i forbindelse med koncerter,« siger han i udsendelsen.

Peter Skaarup henviser - i radioprogrammet dog unavngivet - til en dansk rapper, der blev idømt en forvaringsdom for grov overfald blandt andet med en kniv.

Sandsynligvis taler retsordføreren om rapperen Jamaika, der sidste april blev idømt livsvarig forvaring for blandt andet et knivoverfald i Esbjerg. Dommen blev efter en ankesag nedsat til tre og et halvt års ubetinget fængsel.

Retsordfører i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, mener, at der er danske musikere, der promoverer en kriminel livsstil, og derfor vil partiet gøre det til et krav at have ren straffeattest for at give koncerter. Arkivfoto: Jonathan Damslund.

Ser også problemet i Sverige

Retsordføreren henviser også til nabolandet Sverige, hvor han ser samme problem.

»Vi ser den samme tendens i Sverige, hvor der faktisk er tale om, at det kriminelle miljø er inficeret – eller omvendt - af musikere, der henter støtte og opbakning til kriminalitet gennem musikken, og det synes jeg, vi skal bekæmpe,« siger han.

Kulturministeren har endnu ikke besvaret retsordførerens spørgsmål.

sbl

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.