Pirater skal løslades fra dansk krigsskib: »Den mindst ringe løsning«

Tre af de fire tilfangetagne pirater på den danske fregat, Esbern Snarre, skal løslades. Det blev besluttet torsdag, og beslutningen vækker undren hos flere politikere, mens Dansk Folkeparti kalder det »den mindst ringe løsning«.

Artiklens øverste billede
Fire pirater blev taget til fange af fregatten Esbern Snarre ved en ildkamp i november. Nu skal de løslades, fordi Danmark dropper at retsforfølge dem. Arkivfoto: Anders V. Fridberg/Forsvaret

Tre af de fire tilfangetagne pirater, der har været ombord på den danske fregat Esbern Snarre siden en ildkamp med de danske soldater tilbage i november, skal nu løslades.

Det oplyser deres advokater til Ekstra Bladet, Ritzau og TV2.

Det skal de, fordi de danske myndigheder har valgt ikke at retsforfølge dem.

»Det er jo ikke overraskende, at man ikke har ønsket at retsforfølge dem i Danmark, så det kommer ikke bag på mig, og så var der ligesom ikke andre muligheder,« siger advokat Niels Anker Rasmussen til Ekstra Bladet.

Esbern Snarre er i øjeblikket på mission i Guineabugten ud for Vestafrika, og kom i november i ildkamp med en båd med pirater, der hærger i området. Under ildkampen med de danske soldater blev en af piraterne såret i benet og er efterfølgende blevet behandlet på et hospital i Ghana, og denne fjerde pirats sag er endnu ikke afgjort, skriver Ekstra Bladet.

Ordførere uforstående

Beslutningen om at løslade de tilfangetagne pirater får ordførere fra De Konservative og Venstre til at undre sig.

»Det var på ingen måde det, der var meningen. Så det helt store spørgsmål er, hvad forsvarsministeren havde tænkt sig? Og hvorfor havde man ikke en plan for, hvad man kan gøre med anholdte?« siger udenrigsordfører Michael Aarestrup Jensen fra Venstre til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Hans kollega fra De Konservative, Niels Flemming Hansen, er ligeledes undrende.

»Jeg begræder denne her dag på vegne af dansk og international skibsfart. Og det er helt forfærdeligt for de danske soldater, der har sat deres liv på spil for at tage de her mennesker til fange,« siger han.

Piraternes skæbne efter tilfangetagningen har netop været et sprængende spørgsmål hos flere siden ildkampen i november. Indledningsvis var det slet ikke meningen, at fregatten skulle engagere sig i kampe, men arbejde for at afskrække pirater.

»Det er ikke meningen, at vores besætning og fregat skal fange piraterne. Det er en afskrækkelsesmission,« sagde forsvarsminister Trine Bramsen (S) i oktober, inden Esbern Snarre satte kurs mod Guineabugten.

Den danske indsats i Guineabugten foregår uden konkrete aftaler med de nærliggende lande om udlevering af eventuelle fanger, og det har skabt det store spørgsmål om, hvad der skal ske med piraterne, og om de skulle hentes til Danmark til en retssag, hvor de muligvis ville kunne søge asyl, som det eksempelvis tidligere er set i Holland.

I forbindelse med folketingets åbning, er politikere og kongefamilien mødt op på Christiansborg. Dansk Folkepartis Peter Skaarup. Tirsdag 5. oktober 2021.

Det er udsigten til sidstnævnte, der får Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup til at acceptere løsladelsen.

»Ved at løslade piraterne undgår vi, at der opstår en ny måde at komme til vesten på. Så for mig er dette her den absolut mindst ringe løsning,« siger han til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Ekspert: De er snart til søs igen

Til TV2 forklarer udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator Jacob Kaarsbo, at han ikke er overrasket over meldingen.

»Der er groft sagt to muligheder: Enten skal de retsforfølges i landene i regionen eller også tager man dem hjem. Og da man ikke har sørget for en aftale med landene i regionen, og man ingen interesse har i at få dem til Danmark, er der kun en udvej: At sætte dem på fri fod igen,« siger han.

Han mener, at torsdagens afgørelse i sagen sender et signal til andre pirater om, at det er uden konsekvens at angribe de danske soldater. Han kalder missionen for »symptombehandling« og frygter, at den ikke nytter i det lange løb.

»De pirater bliver sat fri igen, og mit bud er, at om få måneder er de til søs igen for at fortsætte deres forehavende endnu en gang,« siger han til TV2.

sbl

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.