Flere børn og unge søgte hjælp i juledagene: Børnetelefonen talte mere om ensomhed og corona end normalt

Børnetelefonen, der drives af Børns Vilkår, oplevede en stigning i antallet af samtaler med børn og unge over juledagene, hvor emner som ensomhed, problemer med forældre og corona fyldte en hel del, forklarer organisationen.

Artiklens øverste billede
Børnetelefonen, der drives af Børns Vilkår, oplevede flere opkald i juledagene end tidligere - og ensomhed fyldte mere i samtalerne end normalt, forklarer børnefaglig konsulent. Foto: Børns Vilkår.

For mange danske børn og unge er julen og nytåret ikke nødvendigvis ensbetydende med glæde og fest. Snarere kan der i de dage være ekstra behov for hjælp til at tale om det, der er svært.

Det viser tal fra Børns Vilkår, der driver hjælpelinjen Børnetelefonen, hvor børn og unge kan ringe ind og tale med frivillige rådgivere om de emner, der fylder hos dem, og som måske ikke har andre at vende dem med.

Over 1.200 børn og unge ringede ind til Børnetelefonen fra 23. til og med 31. december, og det er det højeste antal henvendelser i juledagene i tre år. Temaer som ensomhed og corona fyldte mere i samtalerne end sædvanligt ifølge organisationen.

Børns Vilkår har rådgivningscentre i Aarhus og i Valby, men de frivillige, der betjener telefonen, sidder over hele landet, og dem var der brug for - også juleaften og nytårsaften.

I alt er der sket en stigning i antallet af henvendelser i løbet af december måned på godt 18 procent siden 2019.

Ida Hilario Jønsson, der er børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår, forklarer, at emnerne i juledagene som regel også er tungere end normalt.

»Selvom der også er samtaler om kærlighed og venskaber, så har temaer som ensomhed og selvmordstanker fyldt i den her juleperiode. Når man ser det fra min stol, kan man godt blive bekymret, for det er ting, der er svære at tale om, men jeg er også fortrøstningsfuld over, at der er børn og unge, der har rakt ud. Jeg er glad for, vi kunne være der for dem,« siger hun til Lokalavisen.

Ida Hilario Jønsson fortæller, at langt de fleste henvendelser til Børnetelefonen handler om utryghed og konflikter - især fra udsatte familier, hvor relationerne er svære og vanskelige, og hvor mange børn og unge oplever utryghed og i nogle tilfælde fysisk og psykisk vold.

»Vi kan se fra alle andre juleperioder, at samtalerne ændrer sig en lille smule i juledagene. Det kan være lidt tungere emner i juledagene – og så det her, hvordan den her juletid præger børn og unge – særligt børn og unge, der kommer fra hjem, der er udfordrede eller udsatte,« forklarer hun og fortsætter:

»Juleaften og nytårsaften har været mærkbare med samtaler med børn og unge fra familier, der har været ramt af konflikter, eller hvor de har været udsatte for forskellige former for vold, psykisk og fysisk.«

Skolelukninger og ensomhed fylder

I løbet af de seneste år har corona også fyldt mere i samtalerne, og i år har også flere børn og unge henvendt sig juleaften og nytårsaften, fordi de føler sig ensomme.

Ida Hilario Jønsson fortæller, at de hos Børnetelefonen også klart kan mærke på samtalerne, når skolerne er lukket ned, som det var tilfældet fra 15. december frem til 5. januar.

»Vi oplevede det i særdeleshed sidste år. Vi så i samtalerne om corona, at ensomhed fyldte allermest som emne. Det med at være isoleret og ikke se sine venner, og ikke være en del af fællesskaberne, men også det med ikke at være sammen, som man plejer, men online i stedet. Det kan gøre børn - og voksne også - utrygge, hvis kvaliteten af relationerne forandrer sig, og det er sket under nedlukningerne,« siger hun.

Her spiller coronaens nedlukning af skoler også stærkt ind på børn fra udsatte familier, hvor relationerne mellem børn og forældre er vanskelige. For mange af de børn og unge, hvor hjemmet er en utryg størrelse, kan skolen give et afbræk og en kontakt med andre voksne, men når den er nedlukket, tages det fra dem.

»Vi har også set en stigning i antallet af samtaler om corona her i december, hvor der har været nedlukning, og hvor det har fyldt hos børnene. Derfor er det så dejligt, at de kan komme tilbage, for det betyder også, at børn, der bor i et utrygt miljø med konflikter og udsathed, kan komme tilbage til et frirum, men også til andre voksne, der kan hjælpe dem,« siger Ida Hilario Jønsson, der også påpeger, at corona kan være med til at intensivere de svære følelser, som nogle børn og unge har.

»Vi har haft samtaler med børn, der har frygtet den her nedlukning, fordi det tidligere har været så svært. For nogle børn bliver nedlukninger hårde, for deres hjem er ikke altid rare at være i, og de har måske tidligere haft svære følelser, som corona så har forværret,« siger hun.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Sådan taler I om ensomhed derhjemme

Ifølge den børnefaglige konsulent er det vigtigt, at man taler om ensomhed som en følelse og ikke en permanent tilstand eller noget »man er«, forklarer hun.

»For mange børn er det pinligt, skamfuldt og forkert. Derfor skal man tale om det som en følelse, der opstår, og sammen finde ud af, hvor kommer den fra. Det er noget af det detektivarbejde, vi laver med børnene, for at give dem en idé om, hvad der gør dem kede af det, men også, hvad det næste skridt er, og hvad de kan gøre. Om det er nok ’bare’ at tale med én, der havde tid og lyttede, eller der er brug for mere end det,« forklarer Ida Hilario Jønsson.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.