Mor til henrettet får stadig tilsendt drabsvideo: Politikere langer ud efter sociale medier

En voldsom video af en halshugning af en dansk kvinde er gentagne gange blevet sendt til kvindens pårørende af udenlandske profiler over Facebook. Minister kalder Facebook-håndtering »håbløs«.

Artiklens øverste billede
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil have EU til at vedtage lovgivning, der skal holde techgiganter i kort snor og forhindre en situation som Helle Vesterager Jespersens. Arkrivfoto: Marcus Emil Christensen.

I over tre år har Helle Vesterager Jespersen gennemlivet sit livs mareridt igen og igen.

Hendes 24-årige datter, Louisa Vesterager Jespersen, blev i 2018 dræbt af terrorister i Marokko, og siden har både hun og Louisa Vesterager Jespersens søster gentagne gange fået tilsendt videoer over Facebook fra udenlandske profiler.

På vidoen ser man Louisa Vesterager Jespersen blive halshugget.

Det skriver DR.

Videoerne har Helle Vesterager Jespersen anmeldt gentagne gange til Facebook, men den store techvirksomhed har endnu ikke forhindret delingerne af videoerne.

Det får blandt andre erhvervsminister Simon Kollerup (S) til at lange ud efter Facebook og kalde det »håbløst«, at det sociale medie ikke er lykkedes med at stoppe spredningen.

»Jeg er, som minister og som far, det helt samme sted, som Helle som mor er. At det her, det er der ingen forældre i Danmark, der skal opleve,« siger han til DR.

Ministeren vil tage sagen op på EU-plan og forsøge at gennemføre en såkaldt ’notice and stay down’-lovgivning, der forpligter sociale medier og andre platforme til at gøre, hvad de kan for at forhindre genuploading og spredning af indhold, der tidligere er blevet anmodet fjernet.

Facebooks politiske chef i Norden, Martin Ruby, siger til DR, at der fra Facebooks side er lagt store kræfter i at holde indholdet væk fra platformen, men på trods af det, sidder der »onde mennesker« og ændrer i indholdet, så techgiganten ikke kan opfange det.

Helle Vesterager Jespersen håber på, at lovændringen kan gennemføres, og at det lykkes Facebook at permanent fjerne de voldsomme videoer.

»Så skal jeg ikke mindes det her, så jeg kan få fred til at komme igennem krisen,« siger Helle Vesterager Jespersen til DR.

sbl

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.