Forsker: Derfor ebber coronapandemien snart ud i Danmark

Coronapandemien er på vej ind i sit slutspil med Omikron-varianten - og kan måske miste sine tænder allerede før, foråret banker på døren, siger pandemiforsker Lone Simonsen. To eksperter bakker op om meldingen.

Artiklens øverste billede
Coronapandemien kan være ved at slippe sit greb om verden og Danmark - måske allerede inden foråret, mener pandemiforsker, der bakkes op af flere eksperter. Arkivfoto: Jens Dresling.

Det taler Danmark om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbreve for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

I snart to år har hverdagen herhjemme været præget af ord som »testkø«, »vaccinestik«, »mundbind« og »det der corona der«, men den altomsiggribende indvirkning på vores hverdag kan være ved at lakke mod enden.

Det skriver Politiken.

Over for avisen siger pandemiforsker på Roskilde Universitets Center, RUC, at den nye variant Omikron har to nye egenskaber, der gør den fordelagtig. Den kan i betydelig grad smitte folk, der er fuldt vaccineret eller tidligere smittet med andre varianter, samtidig med den giver mildere sygdomsforløb.

»Med min erfaring fra andre historiske pandemier, så er jeg ganske sikker på, at vi med omikrons komme er på vej ind i slutspillet, hvor den aktuelle coronapandemi vil miste pusten, inden foråret melder sin ankomst,« siger Lone Simonsen, der skyder på, at når smittetallet igen vil begynde at kravle nedad efter at toppe inden for en måned, så vil mindst hver anden dansker have dannet antistoffer mod sygdommen - kombineret med vaccinetilslutningen vil det give et stærkt forsvar mod coronavirus.

Lone Simonsen bliver i Politiken bakket op af Jens Lundgren, forsker i infektionssygdomme ved Rigshospitalet, og Søren Riis Paludan, vaccineforsker ved Aarhus Universitet.

Omikrons udbredelse vil have en positiv effekt på den danske samfundsimmunitet, mens det er kendt fra historiske pandemier, at virus har en tendens til at blive mindre sygdomsfremkaldende og dødelig, men også mere smitsom, inden den dør ud.

sbl

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen