Foreslår ændringer: Halv million danskere kan miste coronapasset i næste uge

Hvis regeringen og sundhedsmyndighederne får deres vilje og forkorter coronapassets gyldighed efter 2. stik, så kan det ramme mere end 500.000 danskere fra i næste.

Artiklens øverste billede
Godt en halv million danskere risikerer at miste coronapasset, hvis der indføres nye regler efter Sundhedsstyrelsens og regeringens anbefalinger. Arkivfoto: Thomas Borberg.Vi er ved at være vant til, at et grønt coronapas er nødvendigt som adgangsbillet til restauranter, fitnesscentre, frisørbesøg eller offentlig transport.

Får regeringen og sundhedsmyndighederne gennemført de ændringer i coronapasset, de har fremlagt, risikerer over en halv million danskere dog at miste adgangsbilletten - allerede fra næste uge - da det fra 16. januar maksimalt må være fem måneder siden, man er vaccineret eller har haft smitte, hvis coronapasset skal lyse grønt.

Det skriver TV2.

Mangler tredje stik

Sundhedsstyrelsen meldte i sidste uge ud, at man anbefaler en forkortelse af coronapassets varighed for færdigvaccinerede med to stik til fem måneder for personer over 18 år, og regeringen har efterfølgende meldt ud, at man vil indstille anbefalingerne til Epidemiudvalget.

Ifølge TV2 vil en forkortelse af coronapassets varighed ramme omkring 503.525 danskere, der er vaccineret for mindst fem måneder siden, men som endnu ikke har fået bestilt tid til revaccination, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

»Formålet med coronapasset er at mindske risikoen for smitte i situationer hvor mange mennesker samles. Vi ved nu, at vaccinernes beskyttelse mod Omikron er mindre og derfor har vi anbefalet at man ændrer i varigheden af coronapasset, så det afspejler den virkelighed,« udtalte vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst, i en pressemeddelelse om anbefalingerne til forkortelse af passets varighed.

Metaltrætheden melder sig

Ifølge Michael Bang Petersen, professor i statskundskab og leder af HOPE-projektet, der kortlægger danskernes adfærd under pandemien, forudsiger, at langt de fleste danskere vil tilslutte sig ændringerne i coronapasset, men at vi efter to år er ved at være slidte på tilpasningen til nye restriktioner.

»Vi har en oplevelse af, at restriktionerne er hårdere, fordi vi er så lagt henne nu. Der melder sig en metaltræthed – ikke fordi vi ikke tager krisen alvorligt, men vi synes simpelthen ikke, at det er sjovt længere,« siger han til TV2.

Onsdag eftermiddag er der møde i Folketingets Epidemiudvalg, hvor også ændringerne i coronapassets varighed er på dagsordenen sammen med mulige lempelser af restriktioner på især kulturområdet.

sbl

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen