Ulovlig sædafgang: 54-årig tiltalt for at distribuere sæd til kvinder uden tilladelse

Ved Retten i Herning er en 54-årig mand tiltalt for at have distribueret sin sæd uden tilladelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed og bruddet på den såkaldte 'Vævslov' kan koste ham dyrt.

Artiklens øverste billede
Brug af doneret sæd kræver tilladelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed, og derfor er en 54-årig mand nu tiltalt for selv at distribuere sit arvemateriale uden nødvendig tilladelse. Arkivfoto: Jacob Erhbahn.

Det taler Danmark om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbreve for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Normalt skal sæddonation ske i samarbejde med læger og på klinikker under ordnede forhold - men ved retten i Herning er en 54-årig mand blevet tiltalt for så at sige at tage sagen i egen hånd.

Den 54-årige er tiltalt for ulovligt at have uddelt sæd til kvinder i Danmark uden tilladelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Det skriver Midt- og Vestjyllands Politi i en pressemeddelelse.

På baggrund af en anmeldelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed fandt politiets efterforskere frem til den 54-årige, der nu er tiltalt for i perioden fra oktober 2017 til marts 2020 at have leveret sæd uden tilladelse.

Håndtering af væv og celler - herunder sæd - må kun ske med tilladelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed af hensyn til at sikre sundhed, kvalitet og sikkerhed for de, der modtager eller behandles med det - og for at forhindre spredning af sygdom. Det er sikret i Vævsloven.

Ligeledes er den 54-årige tiltalt for at fungere som sæddonor fra mere end én sædbank, hvilket er forbudt af hensyn til at begrænse antallet af børn født af samme donor og for at sikre geografisk spredning af børn fra samme donor.

Findes manden skyldig står han til en bøde på 100.000 kroner, og der forventes domsafsigelse den 31. januar i år, oplyser politiet.

sbl

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen