Ulstrup-borgere blev varslet gigantisk prisstigning på varme

Gudenådalens Energiselskab varslede prisstigning på op mod 185 procent.

Artiklens øverste billede
Modelfoto: Adobe Stock

Artiklen er blevet opdateret 17. januar

Omkring 400 forbrugere (husstande) i Ulstrup blev 23. december varslet en kolossal prisstigning på varme i 2022. De får, ligesom omkring 2.500 forbrugere i Bjerringbro, fjernvarme fra Gudenådalens Energiselskab, som varslede forbrugerne en prisstigning på – i værste fald – 185 procent gældende fra 1. april 2022.

Den kolossale prisstigning skyldes ekstreme prisstigninger på både el og gas. Ifølge Gudenådalens Energiselskabs daværende formand Preben Sørensen (formanden og kassereren trak sig efter et bestyrelsesmøde 13. januar) blev markedspriserne tidoblet i december, hvilket selskabet har set sig nødsaget til at reagere på ved at varsle forbrugerne. Som forbrugerejet selskab må varmeværket nemlig hverken give overskud eller underskud, men er forpligtet til at opkræve den ”rigtige” pris, så selskabet hviler i sig selv økonomisk.

I værste fald

Ifølge varmeforsyningsloven skal en prisstigning varsles senest tre måneder før ikrafttræden, og den varslede stigning på 185 procent var ifølge Gudenådalens Energiselskab det værst tænkelige scenarie. Forbrugerprisen kan ikke hæves udover det varslede, men den kan godt nedsættes, og det vil Gudenådalens Energiselskab gøre, hvis de nuværende priser på gas og el falder.

»Vi kunne have valgt at sige, det ikke vil gå så galt, men det vil være forkert, synes jeg. Vi har valgt at melde worst case ud – velvidende det vil give en masser ridser i lakken. Vi ser det som rettidig omhu, for vi har jo regninger, der skal betales,« sagde Preben Sørensen, daværende formand for Gudenådalens Energiselskab.

Prisstigningen på 185 procent var beregnet for et standardhus på 130 kvadratmeter med et forbrug på 18,1 MWh, der i 2021 havde en årlig varmeudgift på 15.915 kroner. Fra 1. april vil den årlige pris stige til 45.441 kroner, svarende til 185 procent.

Uretfærdigt

Ifølge Gudenådalens Energiselskabs daværende formand Preben Sørensen har det lokale varmeværk været låst på at anvende naturgas indtil for to år siden, hvor der blev indført frit brændselsvalg.

»Vi valgte at følge regeringens anbefaling om grøn omstilling til elektrificerede varmepumper, som to tredjedele af vores energi i dag bliver produceret på, mens den sidste tredjedel stadigvæk er på gas,« fortalte Preben Sørensen.

Den grønne omstilling viser sig lige nu at være en økonomisk dårlig forretning, da prisen på både gas og el som nævnt er mangedoblet, hvorimod andre varmeværker, der producerer varme ved at brænde affald eller træ, ikke oplever prisstigninger.

Preben Sørensen langer i den forbindelse ud efter det danske afgiftssystem, der ifølge ham tilgodeser ikke-grøn produceret varme.

»Det er ikke retfærdigt, at der er fuld afgift på gas, men ingen afgift på træ hentet i Baltikum eller sejlet fra Sydamerika.«

Gudenådalens Energiselskab efterlyser hjælp fra regeringen til de hårdt ramte forbrugere, og selskabet er i dialog med Viborg og Favrskov Kommune.

»Vi er i god dialog med begge kommuner. De er lydhøre og har givet tilsagn om, at de eksempelvis kan hjælpe med en hurtig sagsbehandling, hvis vi kommer op med en teknisk løsning, men de kan jo ikke love os noget økonomisk,« sagde Preben Sørensen.

Preben Sørensen og kasserer Per Dahlgaard har efterfølgende trukket sig fra bestyrelsen i Gudenådalens Energiselskab, og den nye bestyrelse har meldt ud, at prisstigningen ikke bliver så voldsom som varslet.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.