De vigtigste pointer fra aftenens pressemøde: Alle regeringens corona-indstillinger godkendt

Onsdag klokken 18 var der indkaldt til pressemøde i Eigtveds Pakhus med bl.a. sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Artiklens øverste billede
Onsdag klokken 18 var der indkaldt til pressemøde i Eigtveds Pakhus med bl.a. sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) var den første, der tog ordet, på onsdagens pressemøde i Eigtveds Pakhus i København. Et pressemøde, der omhandlede den aktuelle corona-situation herhjemme – men også i forhold til spørgsmålet om hvilke restriktioner, der skulle lempes, og hvilke der skulle forlænges.

Sundhedsministeren indledte med at understrege, at epidemien herhjemme »er under kontrol«. Og det valgte Heunicke samtidig at beskrive som en »kraftpræstation« af danskerne. Derefter lagde han vægt på, at de stejle smitte-kurver, som gjorde sig gældende i december, nu er begyndt at flade ud.

»De kurver vi så i december måned … de meget stejle kurver … er begyndt at flade ud. Det gælder både i forhold til smitte og indlæggelser – og særligt i forhold til intensivpatienter. Vi har fået rigtig godt styr på situationen herhjemme. Og det står i virkeligheden i skarp kontrast til situationen i mange andre lande. Men også i kontrast til den situation vi så i de dage og uger i december lige omkring julen. Det var også grunden til at vi indførte de her tiltag (restriktioner, red.) og samtidig fik fremrykket vaccinationen og indført en meget stor og ambitiøs kampagne med det tredje stik,« sagde sundhedsministeren indledningsvist på pressemødet.

På pressemødet kom det frem, at Folketingets Epidemiudvalg har godkendt alle regeringens indstillinger til corona-restriktioner. Det betyder dermed, at en række restriktioner for kulturlivet og højskoler løftes fra og med søndag den 16. januar. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Lempelser for kulturlivet

På pressemødet kom det frem, at Folketingets Epidemiudvalg har godkendt alle regeringens indstillinger til corona-restriktioner. Det betyder dermed, at en række restriktioner for kulturlivet og højskoler løftes fra og med søndag den 16. januar.

Følgende områder kan genåbne søndag med krav om coronapas eller mundbind.

  • Højskoler, aftenskoler og Folkeuniversitetet
  • Udendørs idrætsarrangementer med betalende tilskuere, der sidder ned
  • Zoologiske haver, akvarier, forlystelsesparker og omrejsende tivolier
  • Museer, kunsthaller og aktivitetscentre

Derudover har Epidemikommisionen anbefalet, at biografer, spillesteder og teatre åbner med krav om coronapas og mundbind – med en deltagerbegrænsning på 350 personer indendørs.

Epidemikommissionen har dog samtidig indstillet, at en række restriktioner fortsat skal gælde til den 31. januar. Og det betyder, at bl.a. diskoteker og natklubber fortsat skal holde lukket.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) fortalte dog efterfølgende, at regeringen har valgt at indstille til Folketinget, at der i stedet skal være tale om et forsamlingsloft på 500 personer.

»Myndighederne har indstillet til regeringen at lægge et loft på 350 personer for siddende publikummer. Men efter dialog og lydhørhed overfor en kultur-branche, der virkelig har efterspurgt, at tallet kom lidt højere op, så har vi valgt at indstille til Folketinget, at man i stedet for sagde 500 personer. Der er stadigvæk mange, der gerne havde set, at vi gik endnu højere op. Men jeg vil gerne understrege: Det ville vi også gerne. Men der er samtidig også grænser for – hvis vi skal se på helheden – hvad vi vurderer, vi kan på nuværende tidspunkt,« lød det fra Ane Halsboe-Jørgensen.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) fortalte, at regeringen har indstillet til Folketinget, at der i stedet skal være tale om et forsamlingsloft på 500 personer. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fjerde stik til de sårbare

På pressemødet understregede Magnus Heunicke også, at der stadig skal passes på de sårbare. Og derfor lagde sundhedsministeren også op til, at der inden længe vil blive tilbudt et fjerde stik til sårbare danskere.

»Selvom vi lægger op til at lempe en del (restriktioner, red.) allerede på søndag. Og gradvis lempe endnu mere efterfølgende. Så er der stadig behov for, at vi passer på vores mest sårbare,« sagde sundhedsministeren og fortsatte:

»Omkrin er en mildere variant – og det er godt – men det betyder ikke , at det er en ufarlig variant. Jo mere udbredt smitte i samfundet, desto mere stiger risikoen for at smitten finder frem til vores mest sårbare, som kan risikere at få et alvorligt forløb med Omikron. Derfor tager vi nu hul på et nyt kapitel; en beslutning om at tilbyde fjerde stik til de mest sårbare af vores medborgere.«

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, kunne dertil fortælle, at der allerede i denne uge og starten af næste uge vil tilbudt et fjerde vaccinestik til en »fokuseret gruppe af dem, der er allermest i risiko«.

»Det, vi konkret gør, er, at vi nu har besluttet os for at udrulle fjerde stik til en fokuseret gruppe af dem, der er allermest i risiko. Det drejer sig om de immunsvækkede personer. Kræftpatienter, der f.eks. får kemoterapi eller gigtpatienter, der får immunterapi. Det er en gruppe, som allerede fik tilbudt tredje stik meget tidligt i efteråret, og som vi nu vurderer vil have gavn af et fjerde stik,« fortalte Søren Brostrøm, der samtidig afslørede, at det i øjeblikket kraftigt overvejes, om et fjerde stik også skal gives til plejehjemsbeboere og samfundets ældste.

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, kunne dertil fortælle, at der allerede i denne uge og starten af næste uge vil tilbudt et fjerde vaccinestik til en »fokuseret gruppe af dem, der er allermest i risiko«. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ændrer coronapas

Derudover kunne Heunicke berette, at et bredt politisk flertal i Epidemiudvalget har bakket op om en forkortelse af coronapassets gyldighed. Coronapasset vil nu fremover kun gælde fem måneder efter et andet stik.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.