Tidligere minister risikerer fængsel: Claus Hjort sigtet for at røbe statshemmeligheder

Venstre-medlem og tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er af politiet blevet sigtet for at bryde sin tavshedspligt

Artiklens øverste billede
Den tidligere forsvarsminister oplyste sidste uge, at han ikke opstiller til næste valg - nu er han sigtet for at bryde sin tavshedspligt i omtale af overvågningssamarbejde med USA. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det taler Danmark om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbreve for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Claus Hjort Frederiksen er fredag blevet sigtet for at have brudt sin tavshedspligt.

Det oplyser Venstre i en pressemeddelelse ifølge TV2.

Heri siger den tidligere forsvarsminister:

»Jeg kan bekræfte, jeg er sigtet efter straffelovens paragraf 109 for at have overtrådt grænserne for min ytringsfrihed. Jeg har ytret mig som Folketingsmedlem om en politisk sag, og jeg har ikke yderligere at tilføje for nuværende. Men jeg kunne aldrig drømme om at foretage mig noget, som kunne gøre skade på Danmark eller Danmarks interesser.«

I et interview på TV2 News i december gik Claus Hjort Frederiksen i detaljer om et fortroligt overvågningssamarbejde mellem USAs sikkerhedstjeneste NSA og efterretningstjenester i Danmark.

Venstre-manden bekræftede på tv-kanalen, at aftalen om overvågning blev indgået i 90’erne.

Torsdag var flere juridiske eksperter ude i Information og forklare, at Claus Hjorts udtalelser kunne være på kant med straffeloven.

»I det omfang Claus Hjort Frederiksen har videregivet fortrolige oplysninger om efterretningsforhold, er der selvsagt tale om en overtrædelse af den tavshedspligt, som også gælder for en tidligere forsvarsminister. Det vil i hvert fald være tilfældet, for så vidt angår oplysninger, som ikke tidligere har været kendt for offentligheden,« sagde blandt andre professor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard, til Information.

Claus Hjort Frederiksen er altså fredag blevet sigtet efter straffelovens § 109, der kan give op til 12 års fængsel. Skulle han anklages efter §109, stk. 2, hvor lækket er sket »uagtsomt« er strafferammen bøde eller fængsel op til 3 år.

Claus Hjort Frederiksen er dermed sigtet efter samme paragraf, som den nu fængslede, hjemsendte FE-chef, Lars Findsen, er sigtet for.

sbl

Læs også

Del artiklen