Få mest for dine varmekroner: Sådan optimerer du varmen i din bolig

Gardiner, persienner og tæpper kan hjælpe dig med at holde varmen i din bolig, fortæller to eksperter. Små gør-det-selv-løsninger kan også være effektive.

Artiklens øverste billede
Varmepriserne stiger for mange danskere, og her får du gode råd til at holde bedre på varmen indendørs. Arkivfoto: Finn Frandsen.

Varmepriserne render hastigt opad, og går du og småfryser derhjemme, eller føler du, at den kolde luft udenfor nemmere slipper ind, så er der en række muligheder for at holde bedre på varmen i din bolig.

Det fortæller fagekspert i indeklima hos Bolius Tue Patursson og forretningsudvikler hos Gør Det Selv Isolering Katja Petersen.

I boliger med radiatorer bør sofa og andre møbler eksempelvis aldrig placeres lige op ad radiatoren. Det skyldes, at den så blot vil varme sofaen op, og det er spild af varme.

»Varmen får ikke fordelt sig, og vandet kommer varmt tilbage i rørene. Så bruger du ikke din varme. Det handler om at udnytte varmen,« siger Katja Petersen.

Møblerne bør placeres i en afstand af 15-20 centimeter fra radiatoren ifølge Tue Patursson.

Han fortæller også, at gardiner eller persienner kan spille en rolle i at holde på varmen. Og holde kulden ude.

»Hvis du trækker dem ned eller for om aftenen, når det er blevet mørkt, kan det holde varmen inde, så de kolde ruder ikke påvirker temperaturen. Træk dem fra om morgenen, hvis der bare er en lille chance for solvarme. Hvis de er trukket for, får du ikke varmen ind.«

»Store, tykke gardiner holder selvfølgelig bedre på det, end persienner gør, men persienner giver dog en effekt alligevel,« siger han.

Noget andet, som dog ikke giver decideret varme i din bolig, men som kan skabe en mere lun fornemmelse, er gulvtæpper, fortæller fageksperten.

Det er også derfor, at gulvvarme er så populært, fordi varme fødder generelt giver velbehag.

De fleste kan tåle en lavere temperatur i rummet, så længe deres fødder er varme, siger Tue Patturson.

Er du klar på flere råd, der kræver lidt mere arbejde, anbefaler han, at du holder øje med, om det trækker fra vinduerne. Her kan du nemlig relativt nemt selv gøre noget.

Åbn vinduet eller døren, og tjek, om gummilisterne er blevet stive eller trykket sammen. Er det tilfældet, kan du skære lidt af listen af og finde en tilsvarende i et byggemarked, og det er ”relativt simpelt” at sætte i, siger fageksperten.

»Det hjælper. Og det er både, hvad termometeret vil sige - der kommer ikke så meget kold luft ind - og det hjælper på, at det ikke virker så koldt. Når det trækker, kan det virke koldt, selv om du har 22 grader på termometeret,« siger Tue Patursson.

Isolering af et loftsrum er også et område, som er til at have med at gøre.

»Har du 200 millimeter isolering deroppe, er der måske ikke grund til at putte mere derop, men er der kun 50, er det relativt nemt at putte 200 millimeter isolering derop. Det kan godt betale sig,« siger Tue Patursson.

I nogle tilfælde vil det kræve en maskine, men mindre opgaver kan løses uden, siger Katja Petersen.

»Der er flere muligheder for selv at isolere eller efterisolere sit loft. Private kan købe isolering i for eksempel byggemarkeder og på nettet. Isolering findes blandt andet i batt, plader og granulater.«

»Det klares bedst med en isoleringsmaskine, som kan lejes. Isoleringsmåtter og plader kan monteres uden brug af maskine, men det er tidskrævende, siger hun og understreger, at større projekter kan kræve professionel hjælp.«

/ritzau/

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.