Hvad kan du gøre ved et tørt indeklima?

Som regel handler et godt indeklima om at sørge for, at der ikke er for fugtigt. Men nogle danskere – særligt i nybyggede boliger – oplever, at luften indendørs i vinterperioden faktisk bliver for tør.

Artiklens øverste billede
Træ trækker sig sammen, når det er tørt og koldt, og udvider sig, når det er fugtigt og varmt. Foto: Mette Frandsen.

De fleste danskere skal gerne lufte ud tre gange om dagen og sikre et godt indeklima, hvor den relative luftfugtighed ikke bliver for høj, særligt i sommermånederne. Men der er også nogle, som kæmper med det modsatte – nemlig et for tørt indeklima, når det bliver koldt om vinteren.

Det gælder særligt boliger med genvindingsanlæg, hvor ventilationen fjerner den fugt, der er i luften indenfor, og erstatter den med tør luft. Mens nogle ikke vil være generet af den tørre luft, kan andre få tør hud, tørre øjne og tørre slimhinder. Oplevelsen af et tørt indeklima kan også skyldes andre faktorer, som fx støv eller kemi i luften.

Hvordan påvirker det boligen?

Du kan måle den relative luftfugtighed med et hygrometer, og viser det sig, at du har et meget tørt indeklima, kan det også påvirke træmøbler og materialer i boligen.

Træ er et organisk materiale, og de gulvbrædder, der ligger klinisk op ad hinanden om sommeren, trækker sig sammen, når det er tørt og koldt. Og så kan du opleve gulve med sprækker, døre der gaber, og vinduer som går op og i for nemt.

Træ kan klare meget, men på sigt er det ikke godt, at det skal udvide sig og trække sig for meget sammen.

Hvad kan du gøre?

Nogle danskere forsøger sig med indendørs tøjtørring, da det våde tøj afgiver fugt til rummet og får den relative luftfugtighed til at stige. Generelt set er det ikke en god idé at tørre tøj indendørs, da det kan give problemer med et fugtigt indeklima, som kan udvikle sig til problemer med skimmelsvamp. Men har du en meget lav relativ luftfugtighed, kan du tørre tøj indenfor – dog kun, hvis det er på badeværelset, da vådrummet kan klare større mængder af vand og fugt, og herfra kan fugten sprede sig til resten af boligen.

Er indeklimaet meget tørt, kan du tænke over små vaner i din hverdag, der kan være med til at hæve den relative luftfugtighed i boligen. Bor du fx alene, kan du være opmærksom på at gå bad hjemme – og lad døren til badeværelset stå åben – i stedet for i fitnesscenteret, at vaske gulv lidt oftere eller lade emhætten forblive slukket, når du koger vand til fx æg og kartofler – men ikke når du steger.

Også planter og blomster i vand kan være med til at afgive fugt til boligen, men alt sammen dog i små mængder, og det giver kun små opsving i den relative luftfugtighed, men ikke en vedvarende løsning på problemet.

En anden mulighed er at være opmærksom på temperaturen indendørs. Hvis man fx sænker temperaturen fra 25 grader til 21 grader, vil den relative luftfugtighed stige med 10 procent.

Det er også muligt at købe en befugter, der – modsat en affugter – tilfører fugt til rummet og får den relative luftfugtighed til at stige. En befugter kan fås lige fra ca. 1.000 kr. til 20.000 kr., og du skal være opmærksom på at indstille den korrekt, så indeklimaet ikke bliver for fugtigt.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.