Sexologens klumme: Kvinder - gør sex til mere end en kedelig leverpostejs-affære i 2022

Artiklens øverste billede
Rikke Bennekou, sexolog, socialpædagog og forfatter. Pressefoto

Normalt vis når jeg er ude på landevejen, ynder jeg at høre musik. Faktisk er det efterhånden et parår siden, at jeg tog mig selv i at slå væk fra radio ABC for i stedet at tune over på radio Alfa, hvilket jo nok siger et eller andet om min alder.

Lev med det

Men da jeg for et stykke tid siden var på vej hjem fra arbejde en halv sen aften, fandt jeg min vej over på p4 til en kvindelig snak om prævention.

Den kvindelige gæst fortalte sin smertefulde oplevelse i forhold til at få sat en spiral op som prævention.

Efter dage med stærke nivende smerter i sit underliv, konsulterede hun sin læge, som sagde: »lev med det«.

Nu tænker du sikkert, at det var da pudsigt, som den vending kan bruges til mange ting i tiden, og det har du da ret i, men lad os nu lade det ligge og i stedet holde os til sagen; kvinden i radioen nægtede at »leve med det«, og fik taget spiralen ud igen.

I sine efterfølgende reflektioner kunne hun ikke dy sig for at stille det spørgsmål, hvorfor er det, at prævention i faste (og i det hele taget) forhold ofte helt naturligt hviler på den kvindelige del af forholdet? Og det kan jeg da godt forstå, hun stiller spørgsmålstegn ved.

Hormonpræventions indflydelse

Ydermere er det lige så interessant, hvordan det kan være, at kvinder oftest uden videre indlader sig på prævention fyldt med hormoner og med risici for bl.a. depression og brystkræft – og som derudover også påvirker kvindens generelle cyklus og dermed seksuelle lyst. Men selvfølgelig er det jo omvendt også den bedste prævention af alle; at sikre sig, at kvindens lyst daler tilfrysepunktet 21 dage om måneden efterfulgt af hendes menstruation.

Misforstå mig ikke – jeg er på ingen måde imod prævention. Tværtimod er det rigtig vigtigt at beskytte sig både mod graviditet og seksuelt overførte sygdomme. Men det var da også først under min uddannelse til sexolog, jeg blev opmærksom på, at hormonpræpvention gør mere ved os kvinder end blot at beskytte os mod graviditet og sygdom.

En omgang kedelig leverpostejs-affære

Det nedsætter ganske enkelt vores lyst og reducerer dét, der kunne have været en ret lummer stemning til en ret kedelig leverpostejs-affære.

- Du vælger i øvrigt selv, om det skal være dén fra Stryhns eller den hjemmelavede fra slagteren. Det er de færreste kvinder, der tænker over dét, når de starter på fx p-piller, p-stave m.m., når de er unge. Det er jo dét mest normale prævention og en nem måde at beskytte sig på, og jeg gjorde mig da heller ikke selv nogle videre tanker om dette, da jeg i sin tid selv begyndte i mine yngre år. Og så er det jo smart, at man lige kan springe en menstruation over, hvis den kommer ubelejligt.

Sæt gang i lysten i det nye år

Hvad jeg senere skulle lære var og er, at hormonprævention gør, at den cyklus, kvinder normalt har, og som kan inddeles i 4 faser, hvor kroppens naturlige hormoner skiftevis stiger og falder, ligger sig jævnt på det samme stadie i alle 21 dage inden menstruation, og på den måde går man som oftest således glip af perioder, hvor fx den seksuelle lyst topper.

Og det er da en skam.

Både for dig som kvinde og for ham eller hende, du danner par med. Naturligvis kan der være mange årsager til, at lysten kan forsvinde eller måske aldrig rigtig har været der, men måske det netop kan hænge sammen med den præventionsform, du bruger.

Så nu, hvor vi netop er gået ind i et nyt år, så overvej lige en ekstra gang, om det er tid til at få en naturlig og berigende fornemmelse af dig selv, din seksualitet og dermed din lyst.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.